Начало/Безплатни консултации за рисковете пред собствениците на „бели петна“ в земеделските земи

Безплатни консултации за рисковете пред собствениците на „бели петна“ в земеделските земи

20.02.2020

В събота, 22 февруари в София Институтът за политики и развитие ще консултира безплатно собствениците на „бели петна“ в земеделските земи.

Събитието ще се проведе в сградата на Научно-техническите съюзи в София (ул. Раковски 108), Зала 4, от 9:00 до 13:00 часа.

По време на срещата всеки ще може да получи информация и съвет как да предпази нивите си от проблема „Бели петна“, какви са рисковете пред собствеността им и как може да печели от наследствената си земя.

В безплатната приемна за граждани, организирана от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ получаваме множество жалби за нередности в прилагането на режима за „белите петна“ и механизми за ощетяване на малките стопани.

„Бели петна“ са всички земи, които собствениците им не обработват, не отдават под рента и аренда или не се интересуват от тях. Голяма част от хората дори не знаят, че законът ги задължава да полагат специфични грижи за земите си и всяка година те губят стотици, а понякога хиляди левове по тази причина.

В случай, че те не подадат годишна декларация как ще използват земята си или нямат договор с арендатор, Законът за собствеността и ползването на земеделски земи дава право земята им да се разпределя служебно за ползване от земеделски производители. Така арендатори печелят от чужди земи, без собствениците дори да разберат, придобиват плодовете на земята и получават субсидии за нея.

По официални данни, всяка година собствениците на „бели петна“ губят между 10 до над 30 лева на декар. Съществува и реална възможност да изгубят собствеността си.

Доклад на Института за политики и развитие посочи редица данни и порочни практики в ущърб на малките собственици. Натрупана е сериозна експертиза по темата, която би могла да бъде от помощ за гражданите в отстояване на техните интереси.

 

На събитието ще научите:

  • Къде и как можете да проверите дали притежавате „бели петна“?
  • Какво можете да направите, ако земята Ви е „бяло петно?
  • Как да предпазите собствеността си?
  • Как да получите парите, които Ви дължат?

Повече информация за „белите петна“ можете да намерите тук. Докладът на ИПР вижте тук.

Тагове: Новини