Начало/БЕЗ КАРТЕЛИ В ИКОНОМИКАТА И ПОЛИТИКАТА ИСКАТ ОТ „ЛЕВИЦАТА!“

БЕЗ КАРТЕЛИ В ИКОНОМИКАТА И ПОЛИТИКАТА ИСКАТ ОТ „ЛЕВИЦАТА!“

27.03.2023

Коалицията разработва и ще внесе законопроекти по три основни приоритета – без инфлация и спекула, без картели и без война. Първият важен закон е законът за таван на надценките на основните храни, като от „ЛЕВИЦАТА!“ са определили 5 % на 10 основни хранителни продукти, за да могат хората да преживеят кризите. Вторият закон е за таван на банковите такси. Мая Манолова посочи, че трябва да бъде наложен таван, защото докато хората са изнемогвали и обеднявали, в секторите с картелни споразумения средният ръст на печалбите е достигнал 50 % , а някои банки дори са реализирали 1290 % печалба през 2022 г. спрямо предходната година.

Според нея това са работещи механизми, които ще върнат регулацията на пазара, защото монополите и картелите изкривяват цените и ги поддържат високи,  вместо стоките да поевтиняват. „Ние предвиждаме и отнемане на свръхпечалбите в секторите, в които има картелни споразумения. Там, освен в енергетиката, където вече бяха отнемани свръхпечалби, добавяме търговията с храни, банковия сектор, телекомите, които също действат в синхрон – с един и същ процент вдигнаха своите такси без да питат потребителите, в търговията с горива и други.“, заяви в ефира на БТВ Мая Манолова. Според нея, данък свръхпечалба трябва да бъде наложен само за секторите, в които има картели, монополи и където е натрупана конюктурна печалба, а не при малкия бизнес, който пострада по време на Ковид-пандемията.

„ЛЕВИЦАТА!“ ще продължи да настоява за повишаване на минималната работна заплата незабавно още с приемането на бюджета, като не е достатъчно да стигне само половината от средната работна заплата, а трябва да гони издръжката на живот, която в момента е в размер на 1310 лв.

Мая Манолова добави, че инфлацията може да се овладее с поставяне на таван на надценките, а не на цените, защото практиката в много европейски страни показва, че при таван на цените на хранителните продукти, веригите натискат производителите и ги смазват. Тя похвали действията на служебното правителство, което възприе и разви идеята на „ЛЕВИЦАТА!“ за таван на надценките. Те предложиха да има таван на надценката на 50 храни в размер на 10 %. Според Мая Манолова служебното правителство има много разумни предложения и прави каквото е възможно, като вече се забелязва овладяване на някои цени. Тя е категорична, че всяко правителство би било с вързани ръце без необходимото законодателство.

Именно затова „ЛЕВИЦАТА!“ е поела ангажимент и вече подготвя редица законопроекти, например, закон за колекторите, закон за частния фалит, закон за продължаване на живота на въглищните централи, закон за запасното войнство, което да получи статут и да се включи във важни дейности, свързани с предотвратяване на на бедствия и аварии.

„ЛЕВИЦАТА!“ е за мир и ще отстоява принципна позиция относно войната, а именно че суверенната сила на българската държава и на границата трябва да бъде върната. По повод признанията на Кирил Петков, че за пет месеца са изнесли оръжие и боеприпаси за 5 мрд. лв., вероятно с подписа на тогавашния икономически вицепремиер Нинова, Мая Манолова заяви, че износът на оръжие води до ескалация на конфликта и така само се разгаря. Тя определи като неадекватна политиката на партиите от „коалицията на войната“и заяви, че очаква подобно безотговорно поведение да бъде наказано от избирателите.

„ЛЕВИЦАТА!“ няма да се коалира и с партиите на статуквото, защото хората не искат повече управление на ГЕРБ, нито с партии, които искат излизане на България от Европейския съюз.

Основната разделителна линия между новосформираната коалиция и БСП е, че „ЛЕВИЦАТА!“ иска обединение на лявото, а БСП го разединява. Към коалицията са се присъединили много социалисти и млади хора, които не приемат, че с  настоящето ръководство БСП е лява партия.

„Силна левица, връщане на доверието, на силата на лявото може да се случи само чрез обединение, докато БСП иска да запази монопола и картела, който е в лявото и по този начин го убива. А ние сме против картелите в икономиката и политиката.“, обобщи Мая Манолова.

Тагове: