Начало/Ваня Григорова и Мая Манолова отбелязаха 1 май в Кюстендил

Ваня Григорова и Мая Манолова отбелязаха 1 май в Кюстендил

01.05.2024

Лидерите на “Солидарна България” представиха водача на листата на формацията в Кюстендил

Лидерите на обединението “Солидарна България” Ваня Григорова и Мая Манолова почетоха Деня на труда в гр. Кюстендил. Двете поеха ангажимент да бъдат гласът на работещите хора в следващото Народно събрание, да се преборят за необлагаем минимум, таван на надценките на храните, таван на банковите такси, облагане на свръхпечалбите на големите корпорации, борба с монополите и др.
Ваня Григорова категорично разкритикува решението на депутатите да опростят плащането на първия болничен ден на един работещ човек от работодателите.
“Преди няколко години работодателите се опитаха да отменят първите три дни болнични, които покриват. Тогава спряхме това безобразие, но сега, тази година, с Държавния бюджет за 2024 г. на работодателите беше опростен единият ден от тези три. Това означава, че този ден се поема от нашите осигуровки”, заяви Григорова.
Председателят на “Солидарна България” добави, че никой не е казал, че давайки средства за този първи болничен ден, всъщност партиите в парламента са позволили да се замрази майчинството на нива от 780 лв., въпреки че минималната работна заплата е вече 933 лв.
Припомняме, че преди 2021 г. втората година от майчинството беше стигнало до половината от минималната работна заплата, но по предложение на парламентарната група на “Изправи се.БГ”, то беше увеличено до размера на минималната заплата.
Григорова, беше категорична, че това е поредното доказателство за това защо представителите на работещите хора трябва да са в парламента и да бдят за всички безобразия, които се готвят на българските граждани и които са подплатени от лобистите на бизнеса, така че работниците да са тези, плащащи цената на всички кризи - на Ковид кризата, на енергийната криза.
“Всичко това е част от нашата платформа. Ние ще бъдем тези, които в Народното събрание да бранят интересите на работещите и ще спираме всички тези безобразия още при източника. Нашата цел е спирането на източването на средства от осигурителната система към паразитни структури, както в момента това се случва и продължава да се задълбочава” - добави председателят на обединението.
Мая Манолова припомни, че Денят на труда е и празник на “Изправи се България”, защото преди 2 години на тази дата са учредили политическата си формацията.
“Започваме от 1 май, защото сред основните ни каузи са правата на работещите хора и справедливото им възнаграждение. Защитата на 700 хил. работещи бедни за нас е пред скоби, защото това са хора, които не просто не могат да си позволят Великденската трапеза, а търпят лишения заради ниското възнаграждение. Минималната работна заплата е 933 лв., но те реално получават по 700 лв. чисти пари. Така че една от нашите основни каузи е МРЗ да гони издръжката на живот, както и въвеждането на необлагаем минимум”, заяви Манолова.
Тя подчерта, че битката срещу монополите е основна кауза на “Солидарна България” и обеща, че в следващия парламент обединението ще направи така, че да се облагат свръхпечалбите на големите корпорации, на банките, увеличили печалбите си над два пъти в рамките на две години, на търговските вериги, увеличили ги със 70%, на телекомите, които с незаконното увеличение на таксите си също повишиха печалбите си със 70%, на енергийните дружества и на оръжейните търговци. От формацията предлагат събраните средства от това да бъдат вложени във фонд “Солидарност”, който да подкрепя уязвимите групи.
Григорова и Манолова представиха водача на листата на “Солидарна България” в Кюстендил. Представителят на обединението в областта ще бъде адв. Милена Георгиева. Тя е на 37 г. и има шестгодишен син. Завършва в Германия, след което учи право в България, и се връща отново в Кюстендил, където живее и работи до момента, защото по нейни думи обича града и иска детето ѝ да израсне там.
“Изключително съм щастлива да бъда част от отбора на силните жени и смело мога да го нарека такъв. Благодаря на г-жа Григорова и на г-жа Манолова. Както те споменаха, ние активно ще се борим да защитаваме българските граждани. В този смисъл, смело мога да кажа, че ние сме тези, които ще се борят за една “Солидарна България” на гражданите” - заяви адв. Георгиева.
От “Солидарна Българея” посетиха спешния център и спешното отделение в Кюстендил, където говориха с работещи хора и в празника на труда. От обединението потвърдиха ангажиментите си за достойно заплащане и нормални условия на труд за медицинските специалисти, за качествено здравеопазване без доплащане и подкрепа на регионалните болници, които да осигуряват достъп до здравни грижи в регионите на страната.
Лидерите на “Солидарна България” разкритикуваха решението на кабинета да разреши изграждане на частна детска болница вместо да приоритизира реализирането на дългоочакваната държавна национална педиатрична болница.
"Свидетели сме на поредното лобистко и вредно за страната решение и ние ще поставим изграждането на държавна детска болница като абсолютен приоритет, заедно с реформирането на здравеопазването за гарантиране, че то ще бъде качествено, достъпно и без доплащания под и над масата." - беше категорична Мая Манолова, чиято формация е част от коалиция “Солидарна България”.

Тагове: