Начало/Войслав Тодоров: Нагласени обществени поръчки, некомпетентно управение, фиктивни назначения и други нарушения в „Чистота Искър“

Войслав Тодоров: Нагласени обществени поръчки, некомпетентно управение, фиктивни назначения и други нарушения в „Чистота Искър“

01.11.2019

Тази седмица така и не се проведе дебат на кандидтите за кмет на София, но ние поставяме въпросите, на които г-жа Фандъкова трябва да отговори. В началото на годината се направи одит на общинското предприятие "Чистота Искър", изводите от който са смущаващи - нагласени обществени поръчки, некомпетентно управение, фиктивни назначения в дружеството и други редица нарушения. Докладът бе скрит от Общинския съвет.

Това каза Войслав Тодоров от екипа на гражданския кандидат Мая Манолова по време на брифинг днес.

Най-скандално е, че през 2015 г. общината прави ново райониране за почистването на София, като на "Чистота Искър" се дават три района - Люлин, Красно село и Красна поляна, купува се техника и е трябвало фирмата да поеме почистването. Въпреки това се сключва договор, без обществена поръчка, с фирмата "Грийн партнерс", която да поеме почистването, въпреки че в договора на "Чистота Искър" се посочва, че нямат право да преотдават дейността по почистването.

Няма решение на СОС за това, посочи Тодоров, като подчерта, че "Чистота Искър" умишлено се отказва да изпълнява дейността и не е ясно на какъв принцип е избрана фирмата, на която дейността е отстъпена.

Втори пример е как за 4 млн. лв. без ДДС те купуват изолация за депото в Долни Богров. Установено в одита е, че общината е ощетена при тази сделка с 1,1 млн. лв., цитира още данни от одитния доклад Тодоров.

Този доклад вместо да стане публичен, г-жа Фандъкова го скрива и тай едва сега вижда бял свят. Тя вероятно ще се оправдае, че го е дала на прокуратурата, но прокуратурата не отменя политическата отговорност за несъвршената работа и за корупцията, пропила общината, подчерта още Тодоров.

Тагове: Новини