Начало/Войслав Тодоров: Топлофикация се готви да надвземе по 104 лв. от всеки абонат за по-високи заплати

Войслав Тодоров: Топлофикация се готви да надвземе по 104 лв. от всеки абонат за по-високи заплати

14.03.2024

Общинският съветник от Изправи се България Войслав Тодоров изпрати официално писмо с 8 въпроса към ръководството на “Топлофикация София” ЕАД относно бизнес плана на предприятието за 2024 г. В него той изразява своите опасения, че заложеното увеличение на разходите за заплати ще струва 97 млн. лв. или с 46 млн. лв. повече от одобрените от КЕВР в бизнес плана за 2020-2024 г. В писмото си Тодоров пита какво е наложило това увеличение с 88% между 2020 г., когато е представен планът пред КЕВР, и 2024 г., при положение че официалната инфлация за периода е 33%. В свое решение от миналата година КЕВР е предвидила разходите за заплати за първите шест месеца на тази година да бъдат увеличени с 15,3% спрямо края на 2022 г., а не с 30% спрямо декември 2023 г., както възнамеряват от “Топлофикация”.
Според общинския съветник от Изправи се България щом това увеличение не е определено от КЕВР, то средствата за него ще трябва да бъдат взети от потребителите. По негови изчисления това би означавало всеки абонат да трябва да заплати с по 104 лв. повече. Тодоров смята, че в бизнес плана на дружеството няма обосновка за това увеличение.
По думи на Тодоров това неоправдано увеличение на разходите на “Топлофикация София” единствено би задълбочило загубите на предприятието, които по предварителен отчет за 2023 г. са в размер на над 100 млн. лв. Още повече, според КЕВР за последните два отоплителни сезона дружеството има над половин милиард лева недовзети приходи.
Припомняме, че от Изправи се България настояваме КЕВР да промени наредбата си и да определя цената на парното на тримесечие вместо веднъж за цялата година, защото така се стига до абсурдни разминавания. Например за месец март цената на газа, определена от регулатора, е 57,59 лв., а в цената на парното газът е заложен на 103 лв. По официални данни на самата “Топлофикация” надвзетите суми заради тази разлика са в размер 110 млн. лв. за 8 месеца, или по 254 лв. на абонат.

Цялото писмо можете да видите тук

Тагове: