Начало/Григорова и Манолова представиха законопроект за надценките на храните

Григорова и Манолова представиха законопроект за надценките на храните

30.04.2024

Нов закон за таван на надценките на храните представиха от обединението „Солидарна България“ по време на кръгла маса под надслов „Как цените на храните да станат достъпни“. В кръглата маса се включиха председателя на „Солидарна България“ Ваня Григорова, Мая Манолова, представители на потребителски и браншови организации като Богомил Николов от „Активни потребители“, Андрей Велчев от „За достъпна и качествена храна“, Симеон Караколев от „Националната овцевъдна асоциация“ , Пламен Грозданов от „Произведено в България“, Соня Бургуджиева от "Съюз по хранителна промишленост", от “Обединени земеделски производители” и от “Националната асоциация на картофопроизводителите”.

От “Солидарна България” остро разкритикуваха продължаващото поскъпване на цените на основни хранителни стоки от малката потребителска кошница и особено спекулативното повишаване на цените преди Великденските празници. По повод информацията за намаляване темпа на нарастване на цените Ваня Григорова коментира:

„Ако сега се успокояваме с по-ниска инфлация, това означава минимум запазване нивата на цените след рекордната инфлация от последните години. Това не означава облекчаване на тежестта на домакинските бюджети.“

На форума от социалното обединение дадоха примери как след рекордните цени миналата година при рекордно високи цени на енергийните продукти и горивата сега цените на едро за основни стоки като яйцата са се понижили, но това не се отразява на крайните потребители, защото при тях цената се е запазила или дори се е повишила и цените на яйцата на дребно са се увеличили двойно – от 30 ст. през 2022 г. до 55-60 ст. сега.

От “Солидарна България” посочиха примери и за редица стоки като сирена, зехтин, яйца, които у нас са на значително по-високи цени спрямо същите стоки в други държави от ЕС.

По думи на Мая Манолова България е една от малкото страни в Европейския съюз, които нямат предприети мерки за ограничаване на цените на хранителните продукти. Тя даде пример с Гърция, където вече има няколкогодишна практика с предлагане на “потребителски кошници” във веригите супермаркети, в които основните хранителни продукти имат фиксирани цени.

От “Солидарна България” разкриха, че разполагат с фактури от една търговска верига, в които е видно, че надценката, определена от веригата, на млечни продукти през изминалата седмица е в рамките на близо 80%. Според обединението това е убийствено както за производителите, така и за българските домакинства.

Затова в законопроекта си от “Солидарна България” предлагат да има по един продукт от всеки вид от малката потребителска кошница с фиксирана надценка от 10%. Според техни анализи това би било от голяма помощ за потребителите. В проекта на закон е разписано, че надценката от производител до продажна цена в търговската верига ще се измерва “нето-нето”, т.е. без обратни фактури, защото сега по думи на Мая Манолова търговските вериги, за да прикрият високите надценки, издават обратни фактури на произовдителите на храни по всевъзможни поводи - за откриване на нов магазин, за телевизионна реклама, за рожден ден на магазин, за доставен обем и др.

За да това законодателство бъде ефективно, от “Солидарна България” предлагат драстични санкции, защото при оборот от 7 млрд. лв. и при печалби от стотици милиони левове санкциите, предвидени в настоящото законодателство, са неефективни. В законопроектът е предвидено санкциите да достигат до 2% от оборота на търговските вериги. Също така от обединението предлагат създаването на орган, в който да участват и потребителски организации и на граждански експерти, което условно кръстиха “КПКОНПИ срещу спекулата при цените на храните”. Този орган ще се занимава с разследването на издадени обратни фактури и договори, прикриващи спекулативни надценки.

Тагове: