Начало/Мая Манолова: Настояваме за отпадане на ДДС върху хранителните продукти от малката потребителска кошница.

Мая Манолова: Настояваме за отпадане на ДДС върху хранителните продукти от малката потребителска кошница.

24.01.2022

От гражданската платформа внасят жалби срещу изчисляването на пенсиите на възрастни хора от Враца.

 

“Апелираме към правителството и народните представители от мнозинството да се грижат за пенсионерите и да им осигурят справедливо повишаване на пенсиите.” - Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред медиите във Враца.

„Така и не чухме никой в парламента да защити пенсионерите срещу неправилното и незаконно преизчисление на пенсиите, което беше направено от НОИ.“ - заяви Мая Манолова и допълни: “Социалният вектор на новото редовно правителство е слабото му звено.”

Председателят на Изправи се.БГ твърди, че НОИ е ощетил близо милион и половина пенсионери, като не е взета предвид индексацията на пенсиите през 2017г, 2018г. и2019 г. с оправданието, че тогава не е прилагано т.нар. „швейцарско правило“.

„В петък Изправи се.БГ подадохме първите 10 жалби в София. Продължаваме да работим с възрастните хора, при които тези три години не са взети предвид. Не са засегнати само хората на минимална пенсия, защото там увеличението е от 300 на 370 лв., но всички останали, на които е извършвано преизчисление, са ощетени с невключването на увеличението през тези три години. НОИ не е постановил подзаконов нормативен акт, методически указания или друг такъв, с който да разпореди изключването на ръста за 2017, 2018, 2019г., за да можем да го обжалваме пред ВАС и така да спестим обжалването от стотици пенсионери, защото, макар и да имаме желание, не можем да подадем милион и половина жалби.“

Въпреки това от гражданската платформа продължават с внасянето на жалби в цялата страна срещу грешките при преизчисляването на пенсиите, включително на пенсионери от Враца. По думите на Мая Манолова пенсията на Николай от Враца е ударена три пъти: от намалената с 60лв добавка, от грешното изчисление с невключването на актуализациите за 2017, 2018 и 2019г и заради решението пенсиите 1-ва и 2-ра категория да не бъдат преизчислени с коефициент от 1.2 на 1.35, както е за всяка от годините стаж на останалите пенсии.

По думите на Манолова незаконното преизчисление е умишлено. Невъзможно е министърът на социалната политика, който е част от ръководството на БСП, да не е наясно по какъв начин ще бъдат индексирани пенсиите и по какъв начин ще бъде извършено преизчислението.

„Това е целенасочено действие, за да се спести от пенсионерите, за да се спести от преизчислените им пенсии.“, заяви председателят на Изправи се.БГ и добави, че е неприемливо правителството да пести по близо 30 млн. лв. на месец от пенсионерите .

 

По отношение продължаващата криза в страната и ръста на цените председателят на Изправи се.БГ заяви: “Настояваме за отпадане на ДДС върху хранителните продукти от малката потребителска кошница, която е поскъпнала с 28% за последната година. И тъй като не са предприети никакви мерки за подкрепа на домакинствата за техните битови сметки. Има увеличение на енергийните помощи, но нека да припомним, че енергийни помощи получават 340 000 български домакинства. А реално засегнатите от поскъпването на тока, водата, парното особено след мораториума ще бъдат близо 2 милиона българи и домакинства. Мерките трябва да бъдат много по-мащабни и ние предложихме, и продължаваме да настояваме, че ДДС върху битовите сметки също трябва да отпадне, което ще осигури 20% подкрепа за домакинствата в условията на криза. Ясно е, също така, че в момента, в който мораториумът бъде вдигнат, се очаква повишаване на цената на водата, както ВиК дружествата заявиха. Това, което не е  ясно, е как ще бъдат компенсирани хората, които се отопляват на ток, газ или дърва за огрев, така че те трябва да получат подкрепа от правителството.”

Г-жа Манолова подчерта, че ръководството на БСП твърди, че за първи път в бюджета били осигурени 20 млрд. лв. за социални дейности. Трябва да е ясно, че тези 20 млрд. са 14,1% от бюджета. Точно толкова бяха и онези 18 млрд., които правителството на ГЕРБ отдели за 2021 г. В тези 20 млрд. обаче така и не виждаме конкретни мерки за подкрепа на домакинствата в условия на инфлация.

„Няма абсолютно никакви мерки за хората, които се трудят. Те нямат свое лоби в парламента. Те нямат свое представителство. Данъците са непипнати - най-тежко е бремето в ангажименти към държавата на работещите бедни. В същото време, колкото по-висок ти е доходът, толкова по-малък процент плащаш във вид на данъци и осигуровки, а пък за най-големите корпорации 10%-иятданък срещу 53% на работещите бедни е просто цинично. Кварталното магазинче отсреща плаща повече, отколкото най-големите фирми, защото е проверявано непрекъснато.“

Ние  от Изправи се.БГ  смятаме, че и в този контекст на отсъствие на социална ангажираност и грижа от страна на социалния вектор в правителството, има нужда от нов социален проект, който да компенсира именно тази липса на грижа към хората на труда и към уязвимите, сред които на първо място са пенсионерите и младите семейства, а и българските домакинства. За съжаление, два милиона домакинства вече са в групата на уязвимите, доколкото се затрудняват да си платят битовите сметки. - категорична беше Мая Манолова.

Тагове: ВрацаНовини