Начало/Мая Манолова: Дейността на колекторските фирми трябва да бъде ограничена и да е в полза на гражданите

Мая Манолова: Дейността на колекторските фирми трябва да бъде ограничена и да е в полза на гражданите

06.01.2022

Самото заглавие на законопроекта на новото правителство и така, както беше анонсирано, вече буди основателни притеснения, че ще се даде и на тези монополисти да ползват колектори, смята Манолова

Законът за ограничаване дейността на колекторските фирми задължително трябва да има, но той трябва да бъде в защита на гражданите, а не в интерес на събирачите на дългове. Още в качеството си на омбудсман предлагах конкретни законодателни решения, а от 2020 г. като председател на гражданска платформа с мои колеги и експерти изготвихме законопроект, който сме внасяли вече в три Парламента. В него детайлно сме разработили защитата на гражданите срещу безобразията на колекторите. Това заяви в Podcast новините на dir.bg бившият депутат и омбудсман Мая Манолова.

Манолова обясни, че има ясно разписани механизми в българското законодателство за това как се събират задължения.

Събирачите на дългове са едно улеснение за икономически силните субекти и от тях се ползват най-вече естествените монополисти. Това са ВИК-та, Топлофикации, ЕРП-та, мобилни оператори, финансови институции, банки и фирми за бързи кредити, които много лесно, брутално и често извън всякакви етични правила пристискат и мачкат българските граждани, за да съберат дългове към тези икономически силни субекти. Много често тези дългове не са дължими, погасени са по давност или в резултат на неравноправни клаузи в договорите, но реално гражданинът е оставен на произвола на съдбата и не може да се защити. Освен Ковид пандемията, през последните две години гражданите са обект и на друга пандемия – на пандемията на събирачите на дългове, на тази от притесненията и тормоза от страна на фирми, които некоректно събират задължения. Крайно време е да бъдат въведени ясни законови правила, които да защитят гражданите и особено тези, които са изпаднали в дългово робство, счита Манолова.

Тя коментира още, че колекторските фирми са се ползвали с политически чадър в предишни управления и това се вижда и от бездействието но ГЕРБ до момента по темата.

В нашия законопроект сме разписали ясни правила. Освен включването на фирмите в официален регистър, трябва да има и контрол над тях от страна на КЗК, Министерството на икономиката и от БНБ. Освен това, ние предлагаме задължение да бъде прехвърляно, само ако гражданинът се е съгласил да бъде събиран от колектор, както и да бъде посочено кой точно колектор ще събира това задължение. Предлагаме да има ясен ангажимент за кредитора  - първо да уведоми длъжника, че ще продаде неговото задължение, както и да му даде възможност да плати доброволно. Да се забрани и прехвърлянето от колектор на колектор на задължения на граждани. Топлофикациите, ЕРП-та, ВИК-тата и мобилните оператори да не могат да ползват колектори, а да си събират сами задълженията, подчерта Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ”  изрази мнение, че самото заглавие на законопроекта така, както бе анонсирано, вече буди притеснения, че вместо да се ограничи, ще се позволи монополисти да ползват колектори за събиране на твърдени дългове.

Ние сме категорично против това. Освен това, методи като заплаха, притеснения в дома, на работното място на гражданина трябва да бъдат забранени и на колекторите да останат само легалните начини за събиране на задължения, както и да могат да контактуват с длъжника само писмено или по телефон, като звъненето по телефон се ограничи в работно време, без почивните дни. Също така трябва да има и много сериозни санкции срещу колекторските фирми, ако нарушават правилата. Дяволът е в детайлите, да не се окаже, че новият закон е в полза на колекторските фирми, защото освен законопроекта, който аз съм изработила и съм внасяла в три Парламента, Асоциацията на събирачите на дългове също е изготвила свой законопроект, който очевидно ще бъде в полза на колекторските фирми. Просто всякакъв закон не е решение. Този закон трябва да защитава гражданите особено в условията на икономическа и социална криза. Ние ще следим и ще настояваме гражданите да получат чрез този закон наистина защита, а не рекет, категорична е Мая Манолова.

Тагове: