Начало/Декларация за протеста

Декларация за протеста

10 юли е новият 10 ноември. Гражданите направиха исторически лъвски скок, излизайки спонтанно на протест в защита на България от мафиотската власт.

България буксува, гражданите са обречени на мизерия и най-ниски доходи в ЕС. Разделението на властите се разбира от управляващите като произвол, търговия и злоупотреба с власт. Парите на гражданите се харчат безконтролно, държавата е абдикирала от ключовите си функции да осигури базова сигурност, доходи, чиста среда, добро здравеопазване, нормален бизнес климат и спокоен, предвидим живот за гражданите си.

Протестите на гражданите са справедливи и трябва да продължат до удовлетворяване исканията на протестиращите. Ние подкрепяме исканията на протеста за:

 1. Оставка на Борисов
 2. Оставка на Гешев
 3. Велико Народно събрание (нова Конституция)
 4. Електронно дистанционно гласуване

 

Призоваваме никой политически или партиен лидер да не се опитва да яхне протеста. Който опита, ще катастрофира.

Моделът на 30-годишното управление на прехода след 10 ноември се изчерпа. Време е за изцяло нов начин на прилагане на властта – с участието и активния контрол на гражданите. Време е за рестарт на системата, за избор на нов парламент, ново правителство, нов състав на Висшия съдебен съвет, нови КЕВР, СЕМ, КЗК, КФН, нови бордове, които да прекратят източването на държавните дружества.

 

Затова към справедливите искания на протестиращите настояваме за:

 1. Провеждане на честни предсрочни избори с машинно гласуване, електронно, дистанционно гласуване, регистър на избирателите и изчистване на мъртвите души от списъците, международни наблюдатели и правила за прозрачна работа на социологическите агенции.
 2. Обявяване от ЦИК на спешна поръчка за машини за провеждане на машинното гласуване в цялата страна, както е предвидено в Изборния кодекс.
 3. Незабавна ревизия на изпълнителната власт, министър-председателя и всички органи, институции и държавни дружества. Публично оповестяване на резултатите.
 4. Ревизия на всички знакови сделки от прехода, свързани с управляващите и техните партийни и приятелски кръгове.
 5. Постигане на нов обществен договор и свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция - преучредяване на държавността и дълбоки реформи в трите власти: законодателна, изпълнителна, съдебна. Събиране на граждански предложения към проекта за нов основен закон.
 6. Създаване на граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите.
 7. Публичен регистър за собствеността на медиите.
 8. Гаранции за чиста околна среда, спиране на вноса на боклук, забрана на строителството в защитени зони.

 

 

Гражданска платформа Изправи се.БГ

Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“

Гражданско движение „ДНЕС“

Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека

Инициативни комитети за чиста природа и срещу презастрояването в гр. София

Граждански инициативни комитети от страната