Начало/Делото на Мая Манолова за касиране на местните избори в София е отложено за 10 декември

Делото на Мая Манолова за касиране на местните избори в София е отложено за 10 декември

02.12.2019

Административният съд в София пренасрочи делото на Мая Манолова за касиране на местните избори за 10 декември. Причината е жалба от Иван Петров срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

На първото дело съдът постанови до днес да е готова съдебно-техническа, математическа и компютърна експертиза и да бъдат разпитани по трима свидетели, доведени от страните по делото - Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, Общинската избирателна комисия и ПП "ГЕРБ".

На първото дело съдът възложи на две вещи лица да направят математическа експертиза на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова от всички протоколи на Секционните избирателни комисии. Целта на математическата експертиза е да се установи дали обявените резултати съвпадат с посочените в протоколите и дали са въведени правилно, както и колко от гражданите, имащи право на глас, са включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Свидетелските показания са по желание на Мая Манолова във връзка с твърденията й, че по време на изборите са направени сериозни нарушения при предаването на протоколите в зала "Арена Армеец".

По думите на Манолова на втория тур на местните избори са допуснати поредица от нарушения, които могат да променят резултата от балотажа.

"Формалният сбор на 7 хиляди недействителни, 7 хиляди дописани в избирателните списъци, 7 хиляди купен ромски вот - даже грубата сметка показва, че нарушенията са много повече от разликата между двамата кандидати", заяви тя преди да започне първото дело.

Съдия Галин Несторов вече отхвърли искането на Инициативния комитет на Мая Манолова за ръчно броене на бюлетините. Той обаче не изключи да има броене в отделни секции.

Това дали ще има ръчно броене в дадени секции зависи от заключенията на вещите лица и от общо шестимата свидетели, от които се очакваше да разкажат каква е била организацията при предаването на чувалите с протоколите в зала "Арена Армеец".

По думите на Манолова са налице драстични нарушения.

"Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Те няма да променят и не променят резултата дори и след математическата експертиза", беше отговорът на Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия.

Тагове: Новини