Начало/Десислава Малинова: За девет месеца здравният министър е издал 70 заповеди

Десислава Малинова: За девет месеца здравният министър е издал 70 заповеди

20.11.2020

За девет месеца криза с коронавируса здравният министър е издал 70 заповеди. Наблюдаваме единствено непрагматични решения и хаос от страна на властта. Липсват план и визия. Властта абдикира и остави хората сами да си търсят линейка, болнично легло, лекар и обдишващи апарати.

Това заяви пред „Евроком“ Десислава Малинова, която е финансист в голяма столична болница и е един от учредителите на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова.

От „Изправи се.БГ“ от март месец настояваме за безплатни PCR тестове, увеличаване на цената на клиничната пътека за COVID-19 и електронно здравеопазване. В НЗОК има милиони левове излишък, който в края на годината ще бъде разпределен за поредните магистрали, а не за хората, допълни Малинова. По думите й клиничната пътека за пневмонията е едва 700 лв., а за COVID-19 е 1200 лв., които са крайно недостатъчни за ефективно лечение и са въпрос на недомислица.

Тя бе категорична, че промените в законодателството от последните два дни са срещу интересите на гражданите, като даде за пример партийната субсидия, която остава 8 лева, връщането на бонусите за държавните служители в бордовете на държавните и общинските предприятия. Увеличават се и заплатите на депутатите, като на депутатите, министрите, премиера, президента и стигат до и над 10 хил. лв., допълни Малинова и подчерта, че 50 лв. добавка към пенсиите е купуване на гласове в чиста форма.

Не виждаме нито една работеща мярка, не виждаме трансформиран бюджет за кризата, нито мерки на правителството за помощ на гражданите и бизнеса. Фирмите за бързи кредити вместо да бъдат ограничени, се позволява да увеличават лихвите, таксите, комисионните и неустойките, като с приетите вчера поправки вече, ако вземеш 1000 лв. от фирма за бързи кредити, ще трябва да се върнат 3500 лв., каза още тя.

На въпрос за участието на „Изправи се.БГ“ в парламентарните избори Десислава Малинова заяви, че партньорската мрежа ще се яви заедно, в това число с граждански сдружения, инициативни комитети и партиите партньори – десни, дясно-център, социалдемократи, земеделци и гражданските комитети против презастрояването, боклука, изсичането на горите и за чист въздух и достъп до питейна вода.

Единственият начин е да си опазим изборите всички заедно. Имаше среща на Отровното трио с „Изправи се.БГ“ и партията на Слави Трифонов, за да се създаде мрежа от наблюдатели в 12 хил. избирателни секции в цялата страна и да се опази гласът на гражданите, каза още Малинова.

Тагове: Новини