Начало/Димитър Делчев: С Манолова обжалваме изборите, настояваме за повторно преброяване

Димитър Делчев: С Манолова обжалваме изборите, настояваме за повторно преброяване

04.11.2019

Разликата от 5 % между г-жа Мая Манолова и г-жа Йорданка Фандъкова подлежи на съмнение, ние ще искаме повторно преброяване и ще обжалваме резултатите от изборите в София.

Това заяви днес по време на пресконференция в БТА Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“, една от десните партии, които подкрепиха Инициативния комитет на гражданския кандидат Мая Манолова.

„В избирателните списъци между първия и втория тур има 101 хил. души по-малко“, каза още Делчев.

Той посочи, че на първия тур в списъците е имало 1,165 млн. души, а на втория тур са били 1,064 млн. души от избирателните списъци.

„Къде са тези 101 хиляди души питаме ОИК и ЦИК и как така 101 хил. души изчезнаха между първия и втория тур в София“, попита Делчев и изтъкна това като един от аргументите за подаване на жалба в съда за повторно преброяване.
„Така избирателната активност е била по-ниска, защото записаните хора в списъците са по-малко“, обясни той.
Председателят на ДПС посочи, че резултатът на Манолова е много добър и достоен и сега е ред на съда да се произнесе.

По думите му срокът за подаването на жалбата е до седмица, но още в края на тази седмица Инициативният комитет ще подаде жалбата в съда.

„В нашия екип още не е приключило паралелното преброяване и на този етап е трудно да се каже с точно колко гласа е ощетена Мая Манолова“, каза Делчев.

Като друго нарушение на Изборния кодекс той посочи масовото неспазване от медии на забраната за оповестяване на екзит полове в изборния ден.

Точно 10 сигнала сме пуснали в самия ден и нямаше никаква реакция от институциите, подчерта председателят на ДБГ.
„Някои от медиите даваха 17% преднина за г-жа Фандъкова и това отказа много хора да гласуват, защото заблуждаваше, че ГЕРБ доминира решително“, обясни той мотивите за жалбата.

„Разлика има, според сайта на ЦИК, и между първично издадените протоколи и тези, качени на сайта на ЦИК и това е друго сериозно закононарушение. В момента на прием на протоколите те вече са били разпечатани, което също е сериозно нарушение на закона“, напомни още Димитър Делчев.

„Голям е и броят на празните протоколи без попълнен резултат, но с подпис и печат, произведен така, в този вид, от СИК с цел после да бъде попълнен удобно“, обясни лидерът на ДБГ и добави, че друго сериозно основание за жалба е големият брой недействителни бюлетини, за които има опасения, че са направени недействителни в самите СИК.

„Имаме и над 23 жалби за секции с купен вот в различни квартали“, каза още Делчев,
като следващ аргумент за жалбата на Инициативния комитет.

„В Красна поляна, във Факултета, секция № 61 например, показва 369 гласа за г-жа Фандъкова срещу 26 за г-жа Манолова. Това е над 90% победа в тази секция“, посочи Делчев.

Налице са и други такива примери, подчерта още Делчев и каза, че в жалбата те ще бъдат онагледени с копия на протоколите и разликите между тях, както и с напълно точно цитиране на закононарушенията.

ВИДЕО

Тагове: Новини