Начало/Димитър Делчев: 35 млн. лв. потъват в ЦГМ, установи Сметната палата

Димитър Делчев: 35 млн. лв. потъват в ЦГМ, установи Сметната палата

01.11.2019

“Центърът за градска мобилност е перлата в короната на общинските предприятия на Столичната община, а одит, който се прави между 2014 и 2016 г. показва редица нарушения.”

Това каза на брифинг на екипа на Мая Манолова Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите", което подкрепи кандидатурата й за кмет на София.

Около 35 милиона лева потъват от синя и зелена зона и не е ясно за какво отиват.

“Три години ЦГМ не прави нищо по препоръките на Сметната палата, СОС също не предприема нищо”, каза той.

“От 2016 г. до днес Столичната община и СОС бездействат, но и кметът бездейства”, посочи Делчев.

Според думите му, две години се одитира ЦГМ и в "крайна сметка Сметната палата стига до потресаващи заключения".

Одитът не е публичен, посочи Делчев и каза, че Сметната палата установява, че не се знае къде са приходите от синя и зелена зона. И настоява тези приходи да не отидават за финансиране на градския транспорт, както неправомерно сега се прави.

Втората препоръка касае начина, по който се управлява ЦГМ и договорите с транспортните оператори.

Според тези препоръки договорите трябва да съдържат санкции за неизпълнение на задълженията, каза Делчев, но това така и не е направено нито от СОС, нито от кмета Фандъкова.

“Ще работим за това работата на ЦГМ да е празрачна и да се осъществява публично. Приходи от 35 млн. лева потъват и не е ясно за какво отиват”, каза Делчев още.

Около 20 млн. лева са нужни учебниците да станата безплатни за класовете от 8-ми до 12-ти. Сега те са платени, а потъващата в ЦГМ сума е почти двойно по-голяма, даде пример той за размера на загубите, установени от Сметната палата.

Тагове: Новини