Начало/Днес Мая Манолова ще поиска от президента да предложи референдум по въпросите за промените в Конституцията

Днес Мая Манолова ще поиска от президента да предложи референдум по въпросите за промените в Конституцията

17.08.2020

Тя изпрати открито писмо до президента Румен Радев с призив да се възползва от конституционните се правомощия да инициира референдум

Днес в 11,00 ч. пред президентството Манолова ще даде брифинг

Днес от 11,00 ч. председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова ще призове президента Румен Радев да се възползва от конституционното си право на държавен глава да поиска референдум по въпросите за промените в Конституцията. Манолова ще внесе писмено становище за това в президентството и ще даде брифинг за медиите.

Манолова обяви идеята си във видео-обръщение като контрапункт на предложението на премиера Борисов не гражданите, а премиерът да предложи промените в основния закон на държавата.

В отворено писмо до Румен Радев Манолова призовава президентът да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в Конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове.

Манолова посочва и шест въпроса на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”, които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата.

Манолова настоява за незабавна оставка на премиера Борисов и за провеждане на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

Отворено писмо с искане за оставка и насрочване на референдум заедно с предсрочни избори тя изпрати и на Бойко Борисов като председател на Министерския съвет и на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ, които също имат право по закон да поискат референдум.

Мая Манолова отправя апела за референдум с оглед на законовото право на президента, МС и една пета от народните представители да внесат подобно искане.

Отворено писмо до президента

Отворено писмо до премиера 

Тагове: Новини