Начало/Държавното предприятие за управление на язовирите не е изхарчило 8 млн. лева за дейност

Държавното предприятие за управление на язовирите не е изхарчило 8 млн. лева за дейност

28.01.2020

Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири (ДПУСЯ) не е харчило 8 140 000 млн. лева, отпуснати за управление на язовирите.

Това става ясно от отговора на заявление за достъп до обществена информация, внесено от председателя на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на 17 януари 2020 г. до изпълнителния директор на предприятието инж. Цако Бънчев.

От предоставената информация става ясно, че с Постановление №204 на Министерския съвет от 15 август 2019 г. за управлението на язовири, които са публична и частна държавна собственост, по бюджета на Министерството икономиката трябва да се предоставят 8 140 000 лева  на базата на фактически извършени разходи.

Държавното предприятие обаче не е представило разходи за тази сума и съответно тази сума не му е предоставена по сметките за периода от 24 август 2019 г. до 31 декември 2019 г.

Припомняме, че предприятието е създадено преди шест месеца, а за издръжката му са отпуснати 4 млн. лева.

От отчета на бюджетните му разходи обаче става ясно единствено, че в дружеството са наети 131 щатни служители и инвестиционните им разходи за 2019 година се свеждат до закупуването на 30 автомобила на обща стойност 960 000 лева.

След одобрения през месец август бюджет, 1 179 000 лева са средствата, изразходени за заплати на служителите, а 70 000 лева са похарчени за „други възнаграждения и плащания за персонала“. Това беше причината Манолова и екипът й да питат какви са тези възнаграждения.

Припомняме, че по-рано Манолова и екипът й зададоха въпрос за Държавната консолидационна компания (ДКК), на която през юли 2018 година са отпуснати 500 млн. лева за ремонт на 418 аварийни язовира, но не е ясно кои, колко и къде са ремонтираните и изобщо има ли завършени ремонти.

По думите на икономическия министър Емил Караниколов ремонтите за 500 млн. лева е трябвало да се осъществят от дружеството „Монтажи” ЕАД, което е част от структурата на ДКК, за разлика от новосъздаденото дружество за управление за язовирите. Според твърденията му към началото на декември 2019 г. обаче, на „Монтажи” са възложени ремонтите на 182 от общо 418 аварийни язовира, за които са отпуснати парите. Дали обаче ремонтите са извършени и на кои язовири, отговор няма.

На това заявление за достъп до обществена информация ДКК и икономическото министерство не отговориха в законния 14-дневен срок, което от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще обжалват по съдебен път.

Тагове: Новини