Начало/Еврокомисията отговори на Манолова за произвола на банките

Еврокомисията отговори на Манолова за произвола на банките

06.02.2020

Еврокомисията отговори на Мая Манолова и адвокат Десислава Филипова относно жалбата, подадена от тях.

Припомняме, че на 20 януари председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова и адвокат Десислава Филипова изпратиха жалба до Европейската комисия, до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI) относно бездействието на българските институции срещу произвола на банките.

От отговора на Еврокомисията става ясно, че коментарите на Манолова и Филипова ще бъдат взети под внимание и наказателната процедура срещу България, че законодателството й не съответства с европейското, няма да бъде прекратена.

„Притеснени сме от опита на институциите, на Министерството на правосъдието и на правителството да представят законодателни промени като изпълнение на препоръките на Европейската комисия и като създаване на надеждна защита на гражданите срещу разпродажбата на тяхното имущество“, каза Манолова по време на пресконференция във връзка с пуснатат жалба.

Тя добави, че целта на подадената жалба е европейските институции да натиснат българските институции да приведат законодателството във вид, в който да бъдат защитени гражданите, а не банковото лоби.

Отговор от Европейската комисия

Тагове: Новини