Начало/Енергийният министър Росен Христов се заключи в министерството, за да не отговори на Мая Манолова за скъпите горива

Енергийният министър Росен Христов се заключи в министерството, за да не отговори на Мая Манолова за скъпите горива

19.08.2022

Служебният министър на енергетиката Росен Христов се скри и заключи в министерството на енергетиката, за да не допусне на разговор в кабинета си лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова, която още преди седмица заяви пред медиите, че в 11 часа в петък иска разговор с него за спекулативно завишените цени на горивата в страната. И служебният вход и този за граждани на сградата на ведомството бяха залостени и пазени от охрана.

Голям срам за служебното правителство. Г-н президент, вижте какво правят назначените от Вас служебни министри. Голям срам и за министър-председателя Гълъб Донев. Г-н премиер, вижте си министъра.“ Това каза лидерът на „Изправи се България“ пред медиите пред залостеното министерство. „Г-н министър, ако и Вие продължите с политическия чадър върху бензиностанциите със спекулативно завишена цена на горивата от 3,30 лв. за литър бензин и 3,40 лв. за литър на дизела, няма да Ви оставим на мира. Днес сме тук, но и другия петък пак ще сме тук. Ние няма да влизаме насила, дори пак да сте се скрили, но Вие се излагате“, каза тя пред медиите. Лидерът на „Изправи се България“ призова енергийният министър да не се крие, а да вземе пример от колегата си министъра на земеделието Явор Гечев, към който Манолова отправи призив да се спре износът на дърва, за да има наличност за нуждите на населението за отопление и той се вслуша в думите ѝ.

Мая Манолова припомни пред медиите, че заедно с активисти на партията е пред министерството на енергетиката, както обеща преди една седмица в публичното пространство, за да проведат акцията „Златна акция“, част от кампанията „Антиспекула“. „Ние сме тук заради спекулативно завишените цени на бензина и дизела от 1 лев на бензиностанциите у нас. Само за един ден разликата с оскъпяването на горивата обеднява българите с 10 милиона лева или 3,5 милиарда лева на година. Същевременно и сега руският суров петрол, който се преработва от Лукойл Нефтохим - Бургас, се продава за 74 долара, колкото и в края на миналата година. Тогава обаче цената на бензина и дизела беше по 2,40 лв. и 2,50 лв. за литър. Сега са с лев отгоре. Значи, причините не са външни, не са и в по-високи производствени разходи“, каза пред медиите лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова. Тя припомни, че държавата има златна акция в рафинерията, което я прави акционер и съучастник в този грабеж. „Хората биват ограбвани допълнително в условията на тежка криза. Какво печели държавата от тези надути цени? Абсолютно нищо! Данъците на рафинерията за миналата година бяха 0 лева за хазната, а сега от кумова срама са платили 7 милиона лева, което на фона на 3,5 милиарда завишаване на печалбата им е абсолютно нищо. По-скъпите горива удрят българина по джоба не само като зареждат на бензиностанциите, но и през оскъпяването на всички храни след транспортирането им. Затова министерството на енергетиката, което държи златната акция в рафинерията, е съучастник в напомпването на инфлацията, грабежа и обедняването на българските граждани“, заключи Мая Манолова.

Лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова се обърна към българските граждани да гласуват масово, но не за случайници, гастрольори и позьори, преминаващи през българската политика и държава, които не знаят как да взимат решения, от които животът на хората да става по-добър.

Цялото видео можете да видите тук

Тагове: