Начало/Мая Манолова внесе първите 10 жалби срещу ремонта на ремонта на пенсиите

Мая Манолова внесе първите 10 жалби срещу ремонта на ремонта на пенсиите

21.01.2022

„Не е честно при това поскъпване на живота и в тежка икономическа криза да бъдат удряни най-уязвимите през некоректно изчисляване на пенсиите, които бяха обещани от новото мнозинство и от правителството.“ – Това заяви Мая Манолова при внасянето на първите 10 жалби срещу ощетяващото преизчисление на пенсиите. Жалби на гражданската платформа освен в София са подготвени и за пенсионери в цялата страна – Пловдив, Шумен, Видин, Враца… посочи Манолова.

НОИ и Социалното министерство се опитват да пестят пари точно от възрастните хора, смята Манолова и припомни, че Министерството на труда и социалната политика е в ресора на БСП, партия, която винаги е твърдяла, че се грижи за пенсионерите. „А депутатите отказаха да поправят този гаф и това е нечестно и несправедливо“ – категорична е лидерът на Изправи се.БГ. „Ремонтът на ремонта, който предложиха депутатите, не решава този тежък гаф, от който пострадаха българските пенсионери. Предлагат за 3 месеца през социално подпомагане за 3 месеца да дадат разликата между сумата получена през декември и тази през януари на възрастните хора, но социалното подпомагане не е част от пенсиите на възрастните хора и те ще си останат ощетени от некоректното изчисляване на пенсиите им.“

По думите на Манолова са изчакали да видят какви действия ще предприемат от парламента  за да се справят с гафа с пенсиите и от решенията на бюджетната комисия са опит да се запълни дупката за 3 месеца и то през социално подпомагане и само за тези, които са получили по-малки суми през 2022г. в сравнение с края на 2021г.

Реално са ощетени не само тези 1 милион пенсионери, които получиха по-малко през януари в сравнение с миналата година, но и още 1 милион пенсионери, които не получиха пълния размер на увеличението в резултат на преизчислението. За това е категорична лидерът на Изправи се.БГ и обясни, че НОИ и социалното министерство не са включили при преизчисляването увеличаването на пенсиите през 2017г, 2018г. и 2019г. Волята на 46-тото Народното събрание е съвсем различна и ясно е записано в Кодекса за социално осигуряване, че при преизчисляването на пенсиите от коефициент 1.2 на 1.35 да бъдат взети предвид и всички предходни увеличения, индексации, осъвременяване на пенсиите във всички предходни години без значение от начина, по който са направени – дали през швейцарското правило или по друг ред. На практика не са ощетени единствено пенсионерите с минимални пенсии, защото при тях увеличението е от 300лв на 370лв без КОВИД добавките.

Всички останали са ощетени, затова се чувстват излъгани и ограбени, защото могат да пресметнат по какъв начин е трябвало да им бъде преизчислена пенсията и с какво са ги ощетили НОИ и социалното министерство. – смята Манолова. От екипа на гражданската платформа са изчислили, че като се съберат увеличенията за трите години (2017, 2018 и 2019г.) те стават около 10%.

Апелираме към социалното министерство, към НОИ, към депутатите, към г-жа Нинова да поправят гафа.

Соня Тачева – една от пенсионерите, внесли жалба срещу грешките в преизчисляването на пенсиите отбеляза, че получава с 26 лв. по-нисък доход в сравнение с края на 2021г. и сега с пенсия от 415лв. тя е останала на прага на бедност, който в момента е 413лв, въпреки че има 32 години трудов стаж.

На въпрос дали са водени разговори с лидера на Изправи се.БГ за създаване на президентска партия Манолова отговори, че усилията на гражданската платформа са насочени към защита на обикновените хора, предстоят разговори в какъв формат платформата ще продължи напред, но призна, че има нужда от нов социален проект, който да защитава хората, но дали и кога ще се появи и кой ще прави такъв проект не може да се каже.

По късно при среща с Любомира Язаджиева - директор дирекция „Пенсии“ в НОИ Мая Манолова обясни детайлно как дори само за 2019г. пенсиите са увеличени с 5,7% - частично с ръст на коефициента за стаж към пенсиите – ръст около 2,65% и още 3,05% допълнителен ръст по силата на акт на Народното събрание. Въпреки това за 2022г. това увеличение не е взето предвид и не е начислено при преизчислението на пенсиите, откъдето се ощетяват и милиони български пенсионери.

 

Видео брифинга при внасянето на жалбите можете да намерите тук

 

Видео от срещата с директор дирекция „Пенсии“ в НОИ можете да намерите тук

Тагове: Новини