Начало/Започна делото на Манолова срещу спец.прокуратурата за незаконното подслушване

Започна делото на Манолова срещу спец.прокуратурата за незаконното подслушване

16.03.2022

Днес беше първото заседание на делото на Мая Манолова, лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ срещу специализираната прокуратура за подслушването на на десетки граждани, активисти, протестиращи, журналисти, опозиционни лидери по време на многохилядните протести през лятото на 2020 г.
Комисията в предишния парламент извади скандални данни за подслушване на стотици българи по скалъпени обвинения. Медиите публикуваха имената от списък със 130 души, които са били обект на специални разузнавателни средства, които са били подслушвани, следени по време на летните протести през 2020 г., а и месеци след това.
Мая Манолова заяви, че според властта на Борисов, слава богу, вече в историята и прокуратурата, която не е в историята, протестиращите бяха обикновени метежници и превратаджии, които искат насилствено да сменят държавния ред в България. Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства преди месец тържествено обяви, че не е имало незаконно подслушване на граждани, на журналисти, но според бюрото за контрол на специални разузнавателни средства и неговият доклад не е имало незаконно подслушване.
Това подслушване е замаскирано със скалъпени обвинения от спец. прокуратура и разрешенията са давани официално от специализирания наказателен съд, в резултат на което са подслушвани месеци десетки граждани, които бяха срещу властта на Бойко Борисов и участваха открито с лицата си в протестите
Лидерът на гражданската платформа призна: “Тези граждани, както и активисти от Изправи се.БГ, включително и аз, нямаме друг ред, по който да получим информация за това, че сме подслушвани в рамките на скалъпените обвинения за държавен преврат, освен да поискаме от специализираната прокуратура информация за това и тъй като тя е отказала сега се съдим в Административен съд.”
Припомняме, че България вече няколко пъти беше осъждана в Страсбург заради липса на ефикасно средство за защита на хора, които са били подслушвани по скалъпено обвинение, приключило без резултат. Държавата и парламентът са длъжни да предприемат действия и да осигурят такава възможност.
Мая Манолова беше категорична, че сред най-важните и неотложни за парламента въпроси е реформата в съдебната система. Крайно време е да се приеме законът за закриване на специализираните съд и прокуратура, да се приеме нов закон за КПКОНПИ, нов Висш съдебен съвет, смяна на главния прокурор.
Манолова завърши с решителност да доведе делата до край и да завърши процедурата в съда в Страсбург, за да се прекрати практиката неудобни на властта да бъдат подслушвани и с нарушени права по скалъпени обвинения.

Тагове: