Начало/Здравната комисия прие предложението на Манолова конкурсите в лечебните заведения вече да могат да се обжалват

Здравната комисия прие предложението на Манолова конкурсите в лечебните заведения вече да могат да се обжалват

28.04.2021

Повод за промените в Закона за лечебните заведения е подписката на работещи в ИСУЛ срещу назначаването на хора без квалификация и нужния опит в управителните органи на болницата, посочи Манолова като вносител

С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Измененията въвеждат право на обжалваемост на назначенията в ръководствата на лечебните заведения. До момента участниците в конкурса нямаха възможност да оспорват акта.

Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс.

В качеството си на вносител Мая Манолова посочи, че конкретен повод за промените е подписката на работещи в ИСУЛ срещу назначаването на хора без квалификация и нужния опит в управителните органи на болницата. Такива подписки има и от други болници. Става дума за назначения на лица без необходимата подготовка. За да са назначени те, досегашните ръководства са били освободени, допълни тя.

Манолова подчерта, че липсата на съдебен контрол върху актовете за определяне на членове на Съветите на директорите и контрольори на публични предприятия осуетява правото на защита на работещите в лечебните заведения.

Тагове: Новини