Начало/Изправи се БГ! Ние идваме! жали в съда опита за предизборен хаос с ръчното броене на разписките от машините

Изправи се БГ! Ние идваме! жали в съда опита за предизборен хаос с ръчното броене на разписките от машините

13.11.2021

Мая Манолова: Това е мръсната битка срещу промяната в България и единственото средство за противодействие е българските граждани да гласуват

Подаваме жалба срещу решението на ЦИК за 100-процентово броене на разписките от машините във всички секции. Изправи се БГ! Ние идваме! вече спечели дело в съда, ВАС осъди ЦИК за подобно решение, с което се въвеждаше ръчно преброяване на разписките от машинното гласуване. Снощи, в тъмна доба, представители на 4 политически сили в ЦИК прегазиха решението на ВАС и отново постановиха 100-процентово ръчно броене в секциите и в България, и в чужбина. Това се прави с цел да се всее недоверие, подозрение към изборния процес. Решението беше обявено на сайта на ЦИК в 2ч тази нощ, практически в деня на размисъл, за да осуетят възможността за политически коментари. За да пресекат възможността да бъдат извадени наяве представителите на определени политически сили, които заедно гласуваха това решение, заяви Мая Манолова, съпредседател на Изправи се БГ! Ние идваме!.

Тя припомни, че вчера сутринта в една от Националните телевизии бившият премиер е обявил, че ще има 100-процентово ръчно броене, въпреки решението на ВАС, и часове по-късно, послушно, представителите на 4 политически сили в ЦИК са изпълни тази заръка.

Ние не сме против контролното преброяване на разписките, но е редно, както пише и в Изборния кодекс, това да се извърши от друг орган – от РИК или ЦИК. На изборите през юли имаше контролно броене в 15 % от секциите, то беше направено от ЦИК и показа пълно съответствие между отразения вот на гражданите в разписките и машинните протоколи. СИК-овете не броят разписки, контроли могат да бъдат направени, но да бъдат извършени от ЦИК, както е според Кодекса – публично и ясно, прозрачно пред медиите в процент, който е определен от решение на ЦИК. Това е мръсната битка срещу промяната в България и единственото средство за противодействие е българските граждани да гласуват, смята Мая Манолова.

Тагове: Новини