Начало/Изправи се.БГ алармира: Вместо намаления на сметките за парно и газ, парите може да се насочат за дълга на „Топлофикация”

Изправи се.БГ алармира: Вместо намаления на сметките за парно и газ, парите може да се насочат за дълга на „Топлофикация”

04.03.2020

КЕВР, Йорданка Фандъкова и СОС да вземат решения за намаляване сметките на гражданите за парно и газ, а не, както е правено през 2017 г., с тези пари да се плаща дълга на „Топлофикация”, призовават от Гражданската платформа

Изправи се.БГ призовава КЕВР, Столичния общински съвет и кмета Йорданка Фандъкова, като собственик на „Топлофикация - София“, да вземат решения за намаляване сметките на гражданите за парно и газ след поевтиняването с 40 % на газа за България, а не с тези пари да се плаща дълга на „Топлофикация”, както стана през 2017 г.

Това каза пред БНР Цветанка Илиева от експертната група по енергетика на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” с председател Мая Манолова.

„КЕВР определя пределните цени и когато „Топлофикация - София” подпише споразумение за по-ниски цени, то тогава самият Столичен общински съвет и Йорданка Фандъкова, които са собственици на „Топлофикация”, могат да вземат решение за намаляване на сметките на хората, а не за връщане на дълга на „Топлофикация” с тези пари. Надявам се този път да са по-активни в защитата на интересите на редовните потребители, които си плащаме редовно сметките и нямаме вина за лошото управление на „Топлофикация”, та да плащаме ние дълговете на дружеството“, каза още тя.

Илиева обясни, че, според закона, „Булгаргаз” следва да внесе документи за намалението в КЕВР,  КЕВР да даде указания на топлофикациите как да го извършат, като изрази надежда това да стане факт от 1 април. „Аз обаче не съм оптимист“, подчерта Илиева.

На въпрос с колко ще се намалят сметките за абонатите на „Топлофикация – София” спрямо тези 40 %, обявени от премиера, Илиева отговори, че става дума за намаление с около 25 %. „Но от „Булгаргаз” заявиха днес, че за всеки месец от 5 август досега ще се правят отделни изчисления и те ще са различни като стойности. Като се направят тези изчисления, ще се усредни процентът и ще се види дали изобщо ще се получи това намаление от 25 % или друго“, обясни тя. Обаче допълни, че това все още не значи, че хората реално ще получат пари от намалението или ще им се приспаднат суми от старите сметки.

На въпрос на водещата дали всъщност, гражданите ще платят дълговете на „Топлофикация – София“ и няма да получат на практика връщане на пари от намалението на сметките им, Илиева не отрече, че може да се получи точно така.

„Аз съм обезпокоена, защото и  през 2017 г. имахме такова положение с намаление цената на газа. Тогава КЕВР остави всички пари от намалението в „Топлофикация – София”, с мотив, че тя е финансово затруднена и не може да си плати задълженията. Сега обаче „Топлофикация – София” има още по-големи задължения към „Булгаргаз” – към 30 септември 2019 г. - около 105 млн. лева“, обясни тя.

Илиева съобщи, че утре в 14,00 ч. има заседание на Комисията по енергетика в парламента и тогава се очаква КЕВР да съобщи как смята да процедира с намалението за гражданите. „Първа точка е именно намалението на цената на природния газ, а втора – промените в Закона за енергетиката, свързани с топлоснабдяването“, каза тя.

***

Пресофис

Изправи се.БГ

Тагове: Новини