Начало/Изправи се.БГ дари 2730 литра вода в кампанията „Вода за Перник”

Изправи се.БГ дари 2730 литра вода в кампанията „Вода за Перник”

31.12.2019

Само за ден основатели и членове на гражданската платформа „Изправи се.БГ” събраха 2730 литра минерална и изворна вода, които дариха на жителите на Перник.

Вчера следобед те транспортираха водата до кв. „Проучване“ в Перник, където в Централната ремонтна база се събират даренията за града. Количествата ще бъдат раздадени на гражданите от местната власт, а инициативата е първа от поредицата акции „Вода за Перник, вода за България”, която „Изправи се.БГ” започна.

Организатори на кампанията са Тихомир Василев, Никола Вапцаров, Васил Коцев и Пламен Иванов, Цецка Илиева, Златимир Димитров и други основатели на платформата.

Във видео, разпространено в социалните мрежи и на Фейсбук-страницата на „Изправи се.БГ”, активистите призовават и други градове и организации да се включат в инициативата за солидарност към гражданите на Перник, които са на воден режим.

Припомняме, че на 28 декември от „Изправи се.БГ” разпространихме позиция с 10 въпроса към премиера Борисов във връзка с кризата във водния сектор.

В отговор на изявлението му, че изпраща МВР във ВиК-дружествата в страната, подчертаваме, че това е прах в очите на хората - 2/3 от дружествата – 29 от общо 45 дружества – са със 100 % или 51 % държавно участие. Ако премиерът е имал политическа воля да осъществи контрол, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и случаят с ВиК – Перник. Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско участие. Загубите на вода в Перник са над 74 %, според официалните данни на КЕВР и това е състоянието от години. И общината в Перник до скоро, и държавата от 10 години се ръководят от ГЕРБ, водният режим за гражданите е факт, а оставки няма. Режим на водата има и в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от режим са застрашени Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград и др., които са на минимума на водните си запаси.

Обръщаме внимание, че от утре – 1 януари 2020 г. - повишение на цените на водата вече е обявено за областите Ямбол (100 % държавно ВиК-дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско) , Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не повишават цените.

Кампанията на „Изправи се.БГ” под мотото „Вода за Перник, вода за България” продължава с нова дарителска акция на 3 януари 2020 г.

Тагове: Новини