Начало/Изправи се БГ! Ние идваме! ще закрие предизборната си кампания пред енергийната борса

Изправи се БГ! Ние идваме! ще закрие предизборната си кампания пред енергийната борса

11.11.2021

Мая Манолова и Изправи се БГ! Ние идваме! ще закрият предизборната си кампания на 12 ноември (петък) от 12:30ч пред сградата на енергийната борса на бул. Васил Левски №138 в София.

Изправи се БГ! Ние идваме! преди повече от месец представихме своя план за овладяване на извънредната енергийна ситуация и за социална защита на гражданите, включващ 31 мерки сред които мораториум на поскъпването на ток, газ и парно. Държавата да поеме увеличението в цената на тока, парното и газа за домакинствата и бизнеса в кризата, временно да спре износа на ток и дърва за огрев, да се повишат доходите на обикновените хора чрез ръст на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите и запазване добавката от 120лв към тях за периода на кризата, увеличение на детските надбавки от 40лв до поне 100лв от следващата година, еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете съответно от 2000лв, 3000лв и 4000лв.

Сметките за ток за октомври са над 3 пъти по-високи от тези преди година за небитовите потребители.

Определената прогнозна цена от КЕВР за 2021г. е 119лв/МВтч, а средната цена за октомври достигна 369лв/МВтч. И в момента цената на ел.енергията на енергийната борса се задържа на тези равнища като определената цена за 12 ноември е 430лв/Мвч.

От началото на следващата година драстично ще скочи цената и за битовите потребители като очакваното поскъпване на тока на годишна база ще е между 30-50%. Прогнозите за цената на парното са за 80-100% скок в цената на годишна база, газът е почти 4 пъти по-скъп. А единственото алтернативно гориво за отопление – пелети и дърва за битово горене също поскъпна с 70-100%.

Комисията по ревизия в 46-тото Народно събрание начело с Мая Манолова освети редица порочни и корупционни практики в енергийните дружества, довели до поскъпване цената на тока за потребителите. Сред тях бяха правилата за работа на Българската енергийна борса, свързването на пазара за ток с този в Гърция, работата на ТЕЦ Марица-Изток 2, която чрез непредлагане на количества електроенергия в ключови моменти подпомага изкуствено поддържане на високи цени на тока за небитовите потребители, изплащания от страна на ЕСО след решение на КЕВР на по-високи цени на тока за минали периоди за ТЕЦ-ове на олигарси, порочни сделки за купуване на въглеродни емисии на завишени цени, пропуснати неустойки от забавеното пускане на реверсивната газова връзка с Гърция и възможността за внос на по-евтин азерски газ.

Порази всички тези причини инфлацията у нас не е единствено плод на обективни външни фактори, а е подсилена от лошото управление на енергийните дружества у нас. Решението преминава през незабавна оставка на КЕВР, смяна ръководствата на енергийните дружества и изчистване на енергетиката от зависимости и корупция и редица законови реформи.

Тагове: