Начало/„Изправи се.БГ“ пита кмета на Шумен за строеж на блок със социални жилища

„Изправи се.БГ“ пита кмета на Шумен за строеж на блок със социални жилища

30.01.2020

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, на която Мая Манолова е председател, изпрати заявление за достъп до обществена информация до кмета на Шумен Любомир Христов относно проект за изграждане на жилищен блок със социални жилища в него, на ъгъла на улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ в града.

Поводът за подаденото заявление е сигнал от жителите на шуменския квартал „Тракия“ до „Изправи се.БГ“ в мобилната приемна на Манолова на 24 януари 2020 г.

Тогава гражданите дойдоха в приемната на Манолова и заявиха, че никой не е искал тяхното съгласие като жители на квартала за строежа на блока. Те се оплакаха и от липсата на прозрачност при вземането на решения, които пряко ги касаят.

Хората са против изграждането на такъв тип сграда, тъй като се притесняват, че районът ще се превърне в гето. До момента хората са събрали 500 подписа срещу строежа и са протестирали с искане сградата да бъде на друго място.

През лятото на 2019 г. общинският съвет в Шумен е гласувал проектът да се финансира от общината с 6400 лева, а остатъкът от средствата да бъде осигурен по европейска програма.

В заявлението за достъп до информация от гражданската платформа искат информация за проекта на строежа и задават въпроса дали смяната на локацията би довела до загуба на парите от европейско финансиране за проекта.

След допълнително проучване на „Изправи се.БГ“, стана ясно, че разрешението за строеж е издадено на 13 ноември 2018 година и проектът предвижда в блока да има 50 броя социални жилища и едно жилище за хора в неравностойно положение.

Тагове: Новини