Начало/Изправи се.БГ сигнализира КПКОНПИ за роднински назначения и конфликт на интереси в Кнежа

Изправи се.БГ сигнализира КПКОНПИ за роднински назначения и конфликт на интереси в Кнежа

29.05.2021

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ с председател Мая Манолова сигнализира КПКОНПИ и прокуратурата за роднински назначения и конфликт на интереси в община Кнежа и в болницата в града.

Областният координатор на „Изправи се.БГ“ Юлиян Ненчев е получил сигнала, който ще бъде изпратен до КПКОНПИ в понеделник.

Болницата в Кнежа е с прокурист – Валери Лачовски, който е брат на кмета на града. В болницата има две лаборатории – частна и собственост на болницата. Частната е собственост на майката на Лачовски, а за болничната лаборатория се прави всичко възможно да бъде унищожена, обясни Ненчев на брифинг в БТА-Плевен.

Той посочи, че е получен сигнал и за охранителна фирма Димакс СОТ, в която съдружник е жената, с която Лачовски живее на семейни начала. На тази фирма кметът на Кнежа позволява да охранява всички общински дружества.

Няма да позволим на нито една политическа партия, независимо коя е, да отклонява общински средства, категоричен бе Ненчев.

До „Изправи се.БГ“ в Плевен е изпратен и сигнал за нарушения в болницата в Червен бряг. От доклад на независим одитор е установено, че болницата е пред фактически фалит. За пет месеца – от ноември 2020 г. до април 2021 г. задълженията на болницата са се увеличили с около 40 % - от 870 хил. лв. до 1,116 млн. лв. В същото време обаче болницата се ръководи от прокурист, който взима две средни заплати за болницата или между 3 и 4 хил. лв.

Ненчев посочи, че прокуристът на болницата е бивш шеф на паспортната служба в Плевен.

Новият управител на болницата, е бил кандидат за кмет на Никопол от ГЕРБ, а прокуристът на болницата Петко Лалов е бил кандидат за кмет на с. Ракита от коалицията между ДПС и Новото време, стана ясно на брифинга. Общински съветници от Демократична България са искали прокуристът да бъде отстранен, но с гласовете на ГЕРБ и ДПС предложението не е било прието.

Болниците и общините в Червен бряг и в Кнежа се управляват от ГЕРБ, по един и същи начин и не дават информация по Закона за достъп до информация, каза още Ненчев.

Тагове: Новини