Начало/Изправи се България: Няма да допуснем добива на газ в Добруджа

Изправи се България: Няма да допуснем добива на газ в Добруджа

14.09.2022

„Колкото и да е готово някое правителство да слугува, няма как да победи хората от Добрич“

„Както през 2018 г. бяхме единни и не допуснахме да се надупчи Добруджа и житницата да се превърне в пустош така и сега сме готови да дадем отпор“.

Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова по време на среща в Генерал Тошево, обл. Добрич за добива на газ в Добруджа.

Историята датира още от 2018 г. ,когато цялата община се вдига в общ протест, за да се противопостави срещу добива на газ. Общата история на формацията и хората от Генерал Тошево в тази битка довежда до отказ от екоинспекцията, но след дълга съдебна процедура, фирмата, която иска да добива газ в района, печели в съда и проблемът за хората там излиза отново на дневен ред.

На фона на газовата криза, предизвикана от войната в Украйна и въз основа на неадекватното управление на Четворната коалиция по отношение на газа, проблемът за добив на газ в житницата на България отново ще излезе на повърхността.

В организираната среща взеха участие както хора от листите на Изправи се България от Варна, Добрич и Силистра, начело с Мая Манолова, както и председателят и един от учредителите на инициативния комитет тогава срещу добива на газ в Добруджа Атанас Атанасов.

„В тази битка г-жа Манолова, в ролята си на омбудсман бе единствената, която ни подкрепи“ – каза Атанас Атанасов.Той увери, че както е станало ясно по време на проведеното тогава обществено обсъждане, рискът за околната среда е огромен – трасето минава през единствения източник на питейна вода и вероятността да спре водоподаването за цяла североизточна България е голяма.

На срещата беше обсъдена и необходимостта от законодателни промени, за да може да се защити ценната добруджанска земя от замърсяване. От Изправи се България припомниха, че още на първа фаза са изготвили законопроект който забранява добива на газ в най-плодородните части на България. Тай като битуват различни мнения на лобисти по темата, Манолова ясно заяви, че е спокойна, тъй като е убедена, че хората няма да допуснат това. На проведен референдум по темата 97% от гражданите са против добива на газ в Добруджа.

Тагове: