Начало/Изправи се! Мутри вън! внесе решение за мораториум върху решенията на Министерския съвет за концесии и назначения

Изправи се! Мутри вън! внесе решение за мораториум върху решенията на Министерския съвет за концесии и назначения

19.04.2021

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе проект на решение за налагане на мораториум върху решенията на Министерския съвет в оставка за концесии и назначения. Срокът на мораториума е до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство.

След парламентарните избори на 4 април 2021 г. кабинетът „Борисов 3“, който вече е в оставка, продължава да раздава концесии за подземни богатства, строителни материали и плажове. Продължава и сключването на договори, облагодетелстващи определени икономически субекти, подчертава Манолова.

Тя допълва, че в последните седмици продължават и назначения и конкурси в публични предприятия. Сменят се ударно ръководства на държавни и общински болници. В спешен порядък приключват смените в енергийни дружества. Доказани специалисти се заменят с лоялни партийни кадри, заявява Манолова.

Тя подчертава, че мораториумът не може да бъде в решението за Комисията по ревизията, както бе предложено, тъй като това би създало предпоставки решението за Комисията да бъде атакувано пред Конституционния съд. Именно по тази причина престъпваме към внасяне на отделно решение за мораториум с по-широк обхват – и концесии, и назначения, и конкурси във времето между правителството на Борисов и новото правителство, независимо дали е редовно, или служебно, коментира още Манолова.

С проекторешението мораториум се налага върху предоставянето на концесии и определянето на концесионни такси, сключване на нови договори за над 1 млн. лв. и вземане и предоставяне на държавни заеми.
В обхвата му ще влязат и изборът или назначаването на лица, заемащи висши публични длъжности и промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници.

Заляти сме от сигнали, че партийни „калинки“ на Борисов се назначават без квалификация на високи позиции. Ще се намери начин партийните назначения да освободят тези места и на тяхно място да са компетентни хора, допълни Манолова.

Тагове: Новини