Начало/Манолова: КЕВР да не повишава цената на тока и парното

Манолова: КЕВР да не повишава цената на тока и парното

13.12.2021

От гражданската платформа настояват за продължаване на компенсациите от държавата

КЕВР публикува доклади за поскъпване на парното с 55% и тока с 18% на годишна база

КЕВР да не повишава цената на тока и на парното за битовите потребители. За това призова председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в своя позиция до медиите след публикуването на докладите на КЕВР вчера, предвиждащи 12% увеличение на цената на тока за бита и до 30% поскъпване на парното и топлата вода от 1 януари 2022г.

Днес КЕВР обяви на сайта си доклади и проекти за решение за увеличение цените на тока за ЧЕЗ с 11,22%, за ЕВН – 11.26%, за ЕнергоПро – 12.32% от 1 януари 2022г. Припомняме, че цените на тока вече бяха увеличени тази година от 1 юли 2021г, така сметка за ток от 100лв през миналата година в момента е 106 лв, а от 1 януари ще бъде 118лв.

В позицията си Манолова настоява да се не се увеличава количеството ток, който ще плащат гражданите от скъпите ТЕЦ-ове от догодина, а да се заложи на в пъти по-евтиния ток от АЕЦ Козлодуй. Експертите на гражданската платформа са изчислили, че в момента АЕЦ Козлодуй произвежда не по-малко от 16 млн. МВтч ток годишно, а за нуждите на битовите клиенти в момента се използват едва 2,9 млн. МВтч.

В случай, че КЕВР не се съобрази с това искане и повиши цената на тока за бита от Изправи се.БГ се обърнаха с искане към новото правителство и Народно събрание да защити потребителите от увеличението на сметките като приемат намалени ставки на ДДС за ел.енергията от 20% на 10% за бита.

За продължаващите четвърти месец непосилни високи сметки на тока за бизнеса и институциите от гражданската платформа настояват за продължаване на компенсациите от държавата за скъпия ток като се покриват 75% от поскъпването над цената за крайните снабдители при регулирания пазар за сметките над 150 лв/Мвтч.

 

Само няколко часа след като обявиха заложеното поскъпване на тока, от КЕВР публикуваха и доклад и проект за решение за поскъпване на цената на парното и топлата вода от 1 януари 2022г. в цялата страна, като най-драстично е увеличението на цената за топлинната енергия в София, Враца, Велико Търново и Разград, където цената скача с близо 30%. Припомняме, че цените вече бяха увеличени веднъж след края на предния отоплителен сезон тази година с над 20%. Това означава, че една сметка за парно от 100лв през миналата зима в София, сега е 120лв, а след Нова година ще скочи до 155лв. Такова шоково поскъпване на парното ще доведе много хора до прага на мизерията, с невъзможност да плащат сметките си, нова задлъжнялост на клиентите и социално напрежение.

От месеци от Изправи се.БГ настояват цялото повишение на цените на природния газ и въглеродните емисии спрямо 1 юли 2021г. да се поеме от държавата.

Друго искане от гражданската платформа е да се направи извънреден отчет на уредите за дялово разпределение и водомерите за топла вода в края на годината за всички потребители на топлофикациите, за да се избегне хаос и съмнения за надписване на сметки след предстоящото шоково поскъпване на а парното.

Предвиденото поскъпване на цената на парното и топлата вода по градове в страната можете да намерите тук:

Тагове: Новини