Начало/Кметът на Попово обеща да не се оказва натиск над протестиращите срещу боклука

Кметът на Попово обеща да не се оказва натиск над протестиращите срещу боклука

21.02.2020

Кметът на Попово обеща да не се оказва натиск над протестиращите граждани, които са срещу изграждане на инсталация за обработка на отпадъци в града.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова днес по време на среща с жителите на Попово и с Инициативния комитет в града, който се бори с изграждането на инсталация за обработка на боклук.

"Ние с Изправи се.Бг ще дойдим пак при вас, ако си наложи още ще идваме. Някои се опитват да забогатеят на гърба на хората, а ние сме тук да помогнем, да ви дадем кураж, да проявим солидарност", заяви Манолова.

"Защото не може да се протестира само, когато пряко ни засяга един проблем. Напротив, когато са пострадали граждани и са застрашени техните интереси, всички трябва да сме солидарни. В София Йорданка Фандъкова също иска да прави инсталация за горене на боклук в центъра на столицата, но гражданите няма да й позволят", допълни тя.

Според нея не следва да се дават повече разрешителни за инсталацши за горене, защото България няма такъв капацитет.

Хората в Попово питаха дали като отказват да се гори боклук в града, кметът ще им вдигне таксата "смет". Монолова обясни,че това не може да стане за 2020 г., защото срокът за гласуване на такса "смет" е изтекъл, а хората трябва да са настоятелни пред Общинския съвет това да не се случи.

Монолова призова и да не си вдига цената на водата в област Търговище, защото 46 насилени места, включително и от община Попово, са или на режим, или с некачествена вода.

"Призовавам министъра на ригионалното развитие да не допуска цена от 3.26 лв. на кубик, каквито са намеренията според КЕВР. Качеството на водата е лошо, тръбите не са сменени, загубите са над 60 % в района и няма основание да се вдига цената", каза тя.

"Иначе водната реформа се изразява само във вдигане на цената на водата", допълни Манолова.

Тагове: Новини