Начало/Комисията по ревизията на Манолова започва със стартов списък със 17 сектора

Комисията по ревизията на Манолова започва със стартов списък със 17 сектора

28.07.2021

Новото издание на Комисията по ревизията с председател Мая Манолова започва със стартов списък със 17 сектора. Темите бяха приети на първото заседание на комисията със 17 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.

Освен секторите, в които е излят най-голям публичен ресурс и в които има най-много разхищения, сега възприехме допълнителен критерий – първите сектори и дружества да бъдат тези, чиято работа в най-голяма степен се отразява на джоба на българина и върху живота на всяко едно българско домакинство, заяви Манолова пред медиите в парламента след първото заседание на комисията.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предложихме първите сектори, които да ревизираме, да бъдат енергетика и ВиК. Имаме предвид не само държавните дружества, но и топлофикационните дружества, ЕРП-тата с утвърдените им вече високи цени за ток, парно и топла вода. ВиК дружествата искат увеличение цената на водата с 30 % от 1 януари 2022 г., което тежко ще удари джоба на българина, допълни тя.

В списъка е включена и Топлофикация София с последните ѝ обществени поръчки. Това включва и поръчката за изграждане на инсталацията за горене на боклук в центъра на София. Тя беше финализирана преди дни и по познатата схема предстои да се дадат 60 млн. лв. аванс на избраната фирма изпълнител, която е предложила и най-висока цена, посочи Манолова.

Стартовият списък, предложен от Манолова и допълнен от представителите на всички парламентарни групи включва 17 сектора, както следва:

 1. Сектор „Енергетика“ и дружествата в сектора, като се започне с БЕХ, НЕК, „Булгартрансгаз“, Фонд за сигурност на енергийната система, ТЕЦ-овете, топлофикационните дружества. Георги Георгиев от „Има такъв народ“ предложи списъкът в този сектор да бъде допълнен с Националната програма за енергийна ефективност и строителството на газопровода „Турски поток“.
 2. ВиК-сектора, който включва ВиК холдинга, Държавната консолидационна компания, „Монтажи“ ЕАД, Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите, ВиК дружествата и други в сектора.
 3. Злоупотребите и жалбите, отнасящи се до местната власт, включително общинските предприятия и дружества с общинско участие.
 4. Шестте държавни горски предприятия и работата на ловните стопанства, включително ловните хижи, за които има информация, че са недостъпни за гражданите.
 5. Способите и разходите за специални разузнавателни средства, в това число изхарчения финансов ресурс и неговото нарастване в последната една година във връзка с използване на СРС срещу протестиращи граждани, както и срещу медии и журналисти.
 6. ГКПП-тата и участъците от тях, преотстъпени на частни фирми и отдръпването на държавата от нейните правомощия и функции на българската граница.
 7. Извънредно високите възнаграждения и бонуси по високите етажи на властта, включително в държавните дружества и предприятия.
 8. Структури в системата на МРРБ – Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), „Автомагистрали“ ЕАД, допълнени в списъка от представителите на ГЕРБ и ИТН в комисията.
 9. Структури в системата на МЗХГ - Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните, предложени от представителите на ГЕРБ в комисията.
 10. Българската банка за развитие, предложена от Христо Проданов и Румен Гечев от БСП.
 11. Бюрото за защита към главния прокурор, предвид обявените разходи за дейността му в размер на 9 млн. лв., предложено от зам.-председателя на комисията Борислав Сандов от Демократична България.
 12. Националната агенция за приходите, предложена от представителите на ДПС, както и от Георги Георгиев от ИТН във връзка с данните за 38-те политици със задгранични имоти и банкови сметки, които не са декларирани.
 13. Националният осигурителен институт, предложен от представителите на ДПС.
 14. Държавната агенция по национална сигурност, както и НАП, да предоставят на Комисията по ревизията данни във връзка с 38-те политици със задгранични имоти и банкови сметки, които не са декларирани. Предложението бе направено от Георги Георгиев от „Има такъв народ“.
 15. Държавната агенция по електронно управление и средствата, изразходвани за въвеждане на електронни услуги, предложено в състава на стартовия списък от Юлиян Ненчев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.
 16. Държавните регулаторни и контролни органи - АДФИ, ДАНС, както и органите по контрола върху хазарта, които да обяснят как са изтекли държавните средства. Предложението беше направено от проф. Румен Гечев от БСП.
 17. Работата на КЕВР във връзка с повишаването на цените на водата, тока, парното и природния газ.

Народните представители гласуваха списъка единодушно и го приеха със 17 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.

Следващото заседание на Комисията по ревизията ще бъде в сряда (4 август 2021 г.) от 14:30 ч. Комисията ще вземе решение и за реда на изслушване на граждани и податели на сигнали по време на заседанията.

Тагове: Новини