Начало/„ЛЕВИЦАТА!“ ИМА ЯСНИ ЦЕЛИ И МЕХАНИЗМИ, КОИТО ДА ИЗВАДЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА

„ЛЕВИЦАТА!“ ИМА ЯСНИ ЦЕЛИ И МЕХАНИЗМИ, КОИТО ДА ИЗВАДЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА

24.03.2023

Мая Манолова и водачът на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в Бургас, световният шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев заявиха пред симпатизанти днес, че ако хората гласуват разумно и отговорно, ще има работещо и стабилно правителство, от което България има нужда. Избирателите не искат правителство на всяка цена, а искат то да е ефективно. Те призоваха разочарованите привърженици на лявата идея, които надвишават 700 000 души, да са активни на предстоящите избори, защото вече имат своята алтернатива. Данните от предизборните нагласи на все повече социологически агенции показват сигурното влизане на коалицията в парламента.

Листата на ЛЕВИЦАТА! подкрепи и общественикът Живко Табаков, ката заедно с лявото обединение призоваха за подкрепа на туристимеския сектор в страната. Антон Коджабашев припомни, че „ЛЕВИЦАТА!“ е ляво политическо обединение, което се е образувало в резултат на необходимостта да има лява сила, която да познава проблемите на хората и да ги защитава, да не дава празни и неизпълними обещания и да се бори за повишаването на жизнения стандарт, да пази националните интереси и България от въвличането във война. „ЛЕВИЦАТА!“ има ясни цели и позиции по тези въпроси, като в момента се подготвят необходимите законопроекти, които да бъдат внесени веднага след изборите на 2-ри април 2023 г.

Относно необосновано високите цени на храните, Мая Манолова разказа за срещата си с представители на българска фирма - производител на сирене, която споделя своя опит за износа на продукцията си в Америка. Оказа се, че за разлика от търговските вериги в България, в САЩ не се начисляват натоварващи надценката такси и така продуктите излизат по-евтино, отколкото в България, въпреки транспортните такси. „Не е нормално български продукт в България да е с равна или по-висока цена на същия продукт, закаран с всички съпътстващи разходи до американски магазин, където стандартът на живот е неизмерим с този в България. Според нея това е голям проблем и за производителите, и за потребителите. Производителите са буквално с извити ръце, тъй като пазарната мощ на търговските вериги е над 70 % за много от продуктите. Според статистиките, българските граждани плащат едни от най-скъпите храни в целия европейски съюз.

Затова „ЛЕВИЦАТА!“ е готова с ясно разработен план как да сложи „намордници“ на търговските вериги, както и на всички останали корпорации в секторите, при които има картелиране и свръхпечалба. Не става дума за дребния бизнес, а за тези, които натрупаха капитал от десетки милиони левове и увеличиха печалбите си по време на кризата в пъти. Някои банки си увеличиха печалбите 13 пъти, търговците на горива и оръжейните търговци също имат спразумения помежду си. Тези свръхпечалби трябва да бъдат допълнително обложени и да отиват във фонд „Солидарност“, откъдето под формата на ваучери да стигат до най-бедните българи.“, категорична е Мая Манолова.

От „ЛЕВИЦАТА!“ имат план относно механизма за повишаването на заплатите и как да има по-справедливо облагане, като първо се въведе и необлагаем минимум.

Друга кауза с приоритет на коалицията е подкрепата на туристическия сектор. Мая Манолова и експертът от туристическия бранш Живко Табаков, който подкрепя начинанията и каузите на „ЛЕВИЦАТА!“ от години се борят  съвместно с различни проблеми в този водещ за страната сектор. Затова  „ЛЕВИЦАТА!“ ще настоява диференцираната данъчна ставка от 9 % да се запази за хотелиерството и ресторантьорството. Друг казус, пред който е изправен туризма в България са бюрократичните пречки, които държавната администрация създава за наемане на работници от трети страни. Коалицията ще се бори те да бъдат преодолени, като стимулите да бъдат основно насочени към етническите българи в чужбина.

Относно скъпата вода за туристическия бранш, „ЛЕВИЦАТА!“ подготвя законопроект, който ще бъде внесен скоро, така че да не бъде унищожен бранша, който беше най-потърпевш в годините на Ковид-пандемията. Коалицията ще настоява и за мерки срещу високата цена на водата, като планът е домакинствата да бъдат снабдени с по 3 кубика вода на човек на цена от 2 лв., което е изискване и от световните организации. Мая Манолова е убедена, че когато има воля за отстояване на интересите на хората и малките фирми, битките дават резултат. Тя посочи успешен пример от Бургас, където след като е сезирала прокуратурата срещу необоснованото повишаване на цената на водата, стигнала до 4, 39 лв с ДДС, е била намалена с 20 ст.

„Когато има кауза, има защитник на правата на потребителите и когато има експертиза, в крайна сметка проблемите намират своето решение .“, обобщи Мая Манолова.

Друга важна мярка, на която коалицията обърна внимание е децентрализацията на прокуратурата. Освен план за цялостна съдебна реформа, като първа стъпка „ЛЕВИЦАТА!“ ще подкрепи законопроекта на Крум Зарков. Проектът на коалицията ще бъде разработен заедно с преподаватели, практикуващи юристи, конституционни съдии и гилдиите, като предложенията ще бъдат в две насоки – каква да е позицията на прокуратурата и дали трябва да остане в съдебната власт и премахване на йерархичната структура, така че прокурорите от по-ниските нива да не бъдат толкова зависими в работата си от стоящия над тях прокурор.

Мая Манолова обобящи, че липсата на лидерство е донесло много беди на България, а днес, повече от всякога имаме нужда от лидери. В този ред на мисли, тя похвали вчерашното изказване на президента Радев и неговата позиция България да не се включва в поредната европейска акция за предоставяне на боеприпаси за Украйна. Според нея, има нужда от ревизиране на мирните преговори и дипломацията, да се сложи край на „бизнеса със смърт“, а на износа на оръжие трябва да бъдат сложени спирачки.

Тя обеща, че в следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще отстоява последователно и категорично ненамесата на България в конфликта и изрази надежда, че хората ще дадат своя вот, ще са активни и ще гласуват за тези, които наистина заслужават да са в парламента и ще защитават техните интереси, ще изведат на преден план техните каузи за овладяване на цените, повишаване на доходите, реформи в образованието и здравеопазването, и най-вече за опазване на България далече от военния конфликт.

 

Тагове: