Начало/ЛЕВИЦАТА! НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЩЕ НАСТОЯВА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЗАЩИТАВА ТЕХНИТЕ, А НЕ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

ЛЕВИЦАТА! НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЩЕ НАСТОЯВА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЗАЩИТАВА ТЕХНИТЕ, А НЕ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

29.03.2023

Мая Манолова и ЛЕВИЦАТА! подкрепиха земеделците от Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и други места, които се събраха на 3-дневен протест заради огромния внос и дъмпинговите цени на зърно от Украйна. Те ще се срещнат утре и с президента Румен Радев, за да отправят техните искания и да бъде спрян незаконния внос на продукти от Украйна. 

ЛЕВИЦАТА! е изцяло в защита на зърнопроизводителите, като към тях се присъединиха и други земеделски производители. Мая Манолова, която е водач на листата и за гр. Варна, се е срещала много пъти с представители на бранша по различни въпроси и познава отлично техните притеснения и проблемите, с които се сблъскват. Производителите са изключително притеснени от нелоялната конкуренция и от размера на вноса на украинско зърно, царевица и слънчоглед. Тези стоки са безмитни и не отговарят на изискванията, които са валидни за родните производители, предлагат се и на много по-ниски цени, за да може тази стока да бъде продадена по-бързо. Това е в ущърб както на българските производители, така и на потребителите. 

Първоначалният замисъл на ООН за създаване на коридори, през които продукцията от Украйна да стигне до страните от Третия свят е грубо нарушен. Целта за подпомагане на икономиката на Украйна и едновременно с това осигуряване на храна за страните от Африка е силно изкривена. България, като първа държава, през която минава този коридор, е най-тежко ударена, и то за сметка на собствените си земеделски производители. Мая Манолова предупреди, че друг голям проблем, който се задава е, че скоро ще бъде добита нова реколта, а складовете още са пълни с миналогодишната. В същото време ще дойде и нова доставка от Украйна с царевица, пшеница и слънчоглед и проблемът ще стане огромен. Тя посочи, че през 2021 г. вносът от пшеница от Украйна е бил 20 000 тона, а през 2022 г. – 900 000 тона.

Тя предупреди и за друга опасност. Оказва се, че тези лоши практики започват да се прилагат и върху дуги продукти. Например, започна мащабен внос и на украински яйца. Българските производители често са критикувани заради високите цени на яйцата, но пак благодарение на ЛЕВИЦАТА! се оказа, че цената се надува в търговските вериги. Украинските яйца, подобно на внесеното зърно, подбиват българските яйца. Те влизат в България без печати - изискване, което посочва производителя, за да може, ако има проблем с продукцията, да се знае от къде идват и кой ги е произвел. След това амбулантни търговци им слагат печат и ги пускат на ниски цени, въпреки че не отговарят на никакви изисквания за качество. Мая Манолова поясни, че идва ред на инвазията със сухо мляко, което влиза през Унгария. 

ЛЕВИЦАТА! призовава президента Радев и служебния кабинет да защитават българските производители и да не подписват удължаване на европейския регламент, който изтича през следващия месец. Мая Манолова се възмути в ефира на Евроком, че европейските компенсации за българските производители са на стойност 16 млн. евро, което е около 1 лев за декар обработваема земя. „Това е подигравка. Имаме нужда от европейска солидарност, защото българските, румънските и полските земеделски производители са ударени най-тежко. Българското правителство и президентът са длъжни да защитят нашите производители.“, категорична е тя, като добави, че ЛЕВИЦАТА! се е срещала многократно с тях, напълно ги подкрепя в техните искания и застава твърдо зад 3-дневния протест, който са обявили, блокирайки важни магистрали към Румъния. 

В програмата на коалицията е заложен проектозакон в защита на земеделските производители, който ще бъде предложен незабавно с влизането на ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент. 

ЛЕВИЦАТА! има три ясни приоритета – без инфлация и спекула, без картели и без война, като стъпките за постигането на тези амбициозни цели вече са ясно разчертани и от коалицията са готови да минат към действие. 

Тагове: