Начало/ЛЕВИЦАТА! поиска по-високи доходи за хората и по-високи данъци за корпорациите

ЛЕВИЦАТА! поиска по-високи доходи за хората и по-високи данъци за корпорациите

01.05.2023

На събитие под надслов „Справедливост за труда – твоят труд струва повече“ по случай деня на труда от лявото обединение ЛЕВИЦАТА! поискаха трудова реформа с нормални условия на труд и по-високи доходи за работещите. Те отправиха искане за увеличаване на минималната работна заплата не от 1 януари догодина, а още сега - от 1 юли, въвеждане на необлагаем минимум за заплатите до средната, за да получават с 85лв повече и повишаване на заплатите в публичния сектор с процента на инфлацията.

На събитието по повод 1 май присъстваха Росица Макелова от КНСБ, Веселин Митов от КТ Подкрепа, медицинската сестра Мая Илиева, която от години се бори за подобряване условията на работа за медицинските специалисти, представители на различни професии – миньори, учители, работници в различни сектори, шофьори в градския транспорт, хотелиери, лекари, медицински специалисти, артисти и хора на изкуството.

По повод отбелязването на деня и на левия печат на събитието бяха представители на лявата медия Поглед.инфо, а организаторите събираха подписка срещу репресиите срещу вестник "Земя".

Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА! постави въпроса „Кой е собственик на труда ни?“, тъй като 700 хиляди са работещите бедни, които работят, но не могат да си купят храна, да си платят сметките, да осигурят нормален живот на семействата си. „Кой тогава е собственик на труда им? Те или някой друг?“, попита Манолова. В същата ситуация са 1 милион са пенсионерите под чертата на бедност, както и болшинството българи, които едва свързват двата края и продължават да не получават европейски заплати. Мая Манолова отговори на този въпрос с критика срещу липсващата защита от държавата:

„През времето на 30 годишна полудемокрация мутрите притежаваха труда ни, олигарсите притежаваха труда ни, белите якички притежаваха труда ни, монополите и картелите – корпорациите притежаваха труда ни. Те ограбват всичко.“

Тя посочи, че за последната година 100те най-големи фирми са увеличили със 164% печалбата си. Банките за миналата година – с 56%, а в началото на тази година – с още 70%. Телекомите – с 60%, Лукойл Нефтохим – с 800%. А търговските вериги са удвоили печалбите си. Но тези печалби не стигат като по-високи заплати за служителите. Затова от ЛЕВИЦАТА! предложих въвеждане на данък свръхпечалба за големите корпорации в картелираните сектори – банки, вериги магазини, търговци на горива, на ток, на оръжие и увеличаване на корпоративния данък само за най-големите 750 фирми от 10% на 15%. Мая Манолова уточни, че не е справедливо малките магазинчета и най-големите международни корпорации да плащат един и същи данък от 10%.

Освен деня на труда Изправи се България, партията, която Манолова учреди миналата година, също има празник на този ден като отбелязва една година от създаването си, стана ясно на събитието.

Видео от цялото събитие можете да видите тук

Тагове: