Начало/ЛЕВИЦАТА! при внасяне на жалба в съда: Подготвя се тежка изборна манипулация с незаписването на машинния вот в протоколите

ЛЕВИЦАТА! при внасяне на жалба в съда: Подготвя се тежка изборна манипулация с незаписването на машинния вот в протоколите

21.02.2023

Лявата платформа ЛЕВИЦАТА! внесе жалба в Административен съд София – град срещу решението на ЦИК за в протоколите на секционните и районните избирателни комисии да не се отразяват поотделно резултатите от машинното и от хартиеното гласуване.
Според представителите на ЛЕВИЦАТА! това е грубо погазване на принципите и духа на Изборния кодекс, включително и на конкретни разпоредби – чл. 271, 277, 279, 281, които изискват резултатите от машинното гласуване да се броят отделно, а не да бъдат отчитани заедно, каквото предвижда решението на Комисията.
От новото ляво обединение смятат, че нарушавайки тези разпоредби, мнозинството в ЦИК има една цел – да замете следите от кражбата на вот и от манипулацията на изборните резултати, като това е подготовката на тежка изборна манипулация.
Едновременно с жалбата в съда от ЛЕВИЦАТА! изпращат и сигнал и до ОССЕ, които при всички избори изпращат свои мисии за наблюдение честността на вота.
„Хартиената коалиция в ЦИК създава предпоставки за кражби и тежки манипулации на вота.“ коментира Мая Манолова от Левицата!. Според нея хартиената коалиция, която се разправи с машинното гласуване и върна хартиената бюлетина, сега техните представители в ЦИК от ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН гласуват за това да не е възможен контрол върху резултатите от машинното и хартиено гласуване.
Валери Жаблянов допълни, че в Изборния кодекс ясно са записани два начина за гласуване и те трябва да се отчитат отделно и не може да има никакъв рационален мотив защо ЦИК взима решение за общото им броене.
Той призова за отмяна решението на ЦИК от самата Комисия или от съда като заключи, че „Българските граждани се нуждаят от ясен изборен резултат, за да могат да повярват в демокрацията в България.“

Цялото изявление можете да видите тук

Тагове: