Начало/„ЛЕВИЦАТА!“ ЩЕ ВНЕСЕ ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА БАНКОВИТЕ ТАКСИ, ЛИХВИ И РАЗХОДИ

„ЛЕВИЦАТА!“ ЩЕ ВНЕСЕ ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА БАНКОВИТЕ ТАКСИ, ЛИХВИ И РАЗХОДИ

16.03.2023

Това съобщиха от коалицията на протест срещу постоянно увеличаващите се банкови такси. В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще направи необходимото законодателство за облагане на свръхпечалбите в банковия сектор, за активиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно картелирането в сектора и ще предприеме ефективни мерки за ограничаване на продължаващия ръст на таксите и лихвите по ипотечни кредити, който засяга над 180 000 български семейства. Това стана ясно на проведената от ЛЕВИЦАТА! акция под надслов "Да гилотинираме банковите такси и лихви".

На протеста със символична гилотина, от „ЛЕВИЦАТА!“ показаха как ще „гилотинират“ високите банкови такси и наказателната лихва, която в България е най-висока в сравнение със страните от целия Европейски съюз. „За гилотиниране са и свръхпривилегиите на банките, които на фона на увеличението на лихвите, ще съсипят още повече човешки животи. Свръхпривилегии, които се изразяват в това да ти обявят кредита за предсрочноизискуем без да те уведомят, да запорират сметки без да ти кажат, да ти продадат къщата за жълти стотинки. „ЛЕВИЦАТА!“ е готова със законопроекти, които ще бъдат внесени в следващия парламент, за да „гилотинираме“ свръхпечалбите на банките, а тези от тях, които продължат да ги реализират, да отиват в предложения от „ЛЕВИЦАТА!“ фонд „Солидарност“, от където във вид на ваучери ще отидат в подкрепа на българските домакинства.“ каза Мая Манолова.

Според Георги Кадиев печалбите в банковия сектор до голяма степен са картелирани. „През 2020 г. печалбите в този сектор са 865 млн. лева, а през 2022 г., уж в криза, уж с необходимост от държавна помощ, банките направиха обща печалба за сектора от 2, 100 000 000 лева. Това е близо три пъти повече.“ обобщи тезата си Кадиев. Той добави, че когато пазарът не се регулира сам, го регулират институциите. Затова „ЛЕВИЦАТА!“ пое ангажимента за регулиране на банковия сектор в следващия парламент.

Мая Манолова добави, че за миналата година печалбите на банките са със 700 млн. лева по-високиот 2021 г. Според нея, в условията на криза и обедняването на българските граждани, банките са увеличили печалбите си с около 46 %. Тя показа реални отчети, според които има банки, които са увеличили печалбите си със съответно 1292 % (13 пъти), с 531 % (5 пъти), с 360 % (близо 4 пъти). Според нея ръстът на печалби се дължи на покачването на лихви, такси и комисионни. „Над една трета от увеличената печалба е от банковите такси, което не им попречи от началото на тази година за пореден път да увеличат таксите, като вече има и такса за теглене от банкомат от собствена банка. Ако искаш да преведеш сума към банка или съдебна институция - плащаш 10 лв такса, ако искаш да си вкараш парите в банка - плащаш 4 лв, ако искаш да ги изтеглиш - плащаш 4 лв плюс процент, в зависимост от сумата, който стига до 5 %. Да си вкараш парите при тях, да работят с тях, да си ги изтеглиш – всичко това се облага със сериозни такси , които се увеличиха миналия месец.“, изрази възмущението си Мая Манолова.

В момента няма работещи ограничения, които да спрат банките да увеличават таксите и печалбите си. Именно затова  „ЛЕВИЦАТА!“ е готова със законопроект за ограничаване на банковите такси. Таксите трябва да се определят спрямо разходите за съответната банкова процедура.

Валери Жаблянов перифразира популярна сентенция, че парите обичат тишината, но се е възцарила и тъмнината, тъй като според него, банковите регулации не са предмет на ежедневен контрол от държавни институции.

Банковите регулации са сложна система, но това не дава основание на търговските банки да покачват необосновано таксите върху всички видове финансови операции. Повод за допълнително покачване на таксите стана и модернизацията на банковата дейност. Преминаването към безкасови плащания и електронно обслужване на хората води до оскъпяване и вдигане на таксите. „Модернизацията на банковата система се стовари върху гражданите, които трябваше да платят банките да осъвременят дейността си.“, подчерта Валери Жаблянов. Според него, няма никакъв ефективен национален регулатор, с изключение на Централната банка, който да може да регулира дейността на търговските банки. Той посочи пример от преди 6-7 години, когато четвъртата по големина банка в България се срина, независимо от рестрикциите на валутния борд и строгия надзор върху търговските банки. По този повод Жаблянов посочи, че към банките трябва да се отправят изисквания и да бъде поставен въпроса за непосилното бреме на банковата тежест към хората и фирмите. Той поясни, че структурата на печалбите на банките не е тайна - голяма част се формират от таксите, а не от същинската дейност на банките и допълни, че условията за кредитиране в България са два пъти по-тежки, отколкото в другите европейски държави, изискванията за задължителните банкови резерви са по-високи, целия банков сервиз е по-скъп, отколкото в развитите европейски държави, въпреки че има много рестрикции, отново е отложен срока за влизане на България в еврозоната.

„На прага сме на нови ограничения за българските граждани, на ново покачване на лихвите. Банките никога няма да пострадат, затова „ЛЕВИЦАТА!“ ще внесе закон за ограничаване на растежа на банковите такси и на банковите разходи, за да може българските граждани да получат необходимата защита в условията на тежка икономическа и финансова криза. Тази тема се повдига само от „ЛЕВИЦАТА!“.“, заключи Валери Жаблянов.

 

 

 

Тагове: