Начало/„ЛЕВИЦАТА!“ ЩЕ ЗАЩИТИ РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ХОТЕЛИЕРИТЕ, БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ИНТЕРЕСИТЕ НА НАЙ-ОНЕПРАВДАНИТЕ

„ЛЕВИЦАТА!“ ЩЕ ЗАЩИТИ РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ХОТЕЛИЕРИТЕ, БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ИНТЕРЕСИТЕ НА НАЙ-ОНЕПРАВДАНИТЕ

29.03.2023

Фокусът на ЛЕВИЦАТА! във Варна е поставен и върху туризма. Това заяви водачът на листата на коалицията за морската столица - Мая Маноловапри срещите си в областта. Лявото обединение ще подкрепи хотелиерите и ресторантьорите като предложи редица мерки, сред които да не се увеличава данъчната им тежест, както и да се премахнат бюрократичните пречки за наемане на служители от трети страни. Мая Манолова от години се бори за облекчаване на предизвикателствата, които стоят пред представителите на този бранш.

Водачът на ЛЕВИЦАТА! за Варна, поиска и силен държавен контрол за монополите и подкрепа за хората при плащането на сметките им. Във видео наживо във Фейсбук пред централата на Топлофикацията във Варна, тя показа сметки на граждани, които са с над 50% по-високи спрямо миналогодишните, макар месецът да не е бил по-студен, а парното да е скочило с 26%. Дори това увеличение от ЛЕВИЦАТА! намират за неоправдано, тъй като цената на природния газ спрямо миналата година е поевтиняла с 10 лв. Затова тя основателно риторично попита кое налага подобно увеличение и необосновано високи сметки.

Тя даде пример с един от потърпевшите, чиято сметка е 85 лв. за месец февруари 2023 г., въпреки че жилището му е само 22 квадрата и не ползва парно. Той няма радиатори, а тръбите само минават през неговия дом. Това е с над 50 % повече от сметката, която е платил през миналата година за същия месец, като през миналата година в сметката е била включена и топла вода.

Мая Манолова обобщи, че от „Топлофикация“ във Варна, в София и в цялата страна правят каквото си искат и ощетени са накрая пак хората. Според нея в тази криза, когато беднотията и инфлацията на практика убиват българските домакинства, а доходите са замразени, произволът на монополите излиза извън контрол и някой трябва да им сложи спирачка. Тя напомни, че до момента няма приета дефиниция за енергийна бедност в страната и хората, които изнемогват при плащането на сметки през зимата, не получават никаква подкрепа. Г-жа Манолова още като омбудсман поиска дефиниция на енергийната бедност у нас и последователно предлага и настоява за подкрепа със сметките на тези 2,8 млн. българи, които изпитват затруднения при плащането им.

Мая Манолова се срещна днес и с представители на Съюза на слепите. Те се обърнаха към ЛЕВИЦАТА! за съдействие относно звукова сигнализация в градския транспорт и на светофарите, които във Варна не работят от години, за релефната маркировка на пешеходните пътеки и с искане за „говорещи“ банкомати. ЛЕВИЦАТА! пое ангажимент да бъде осигурена достъпна среда за незрящите, възможност за трудова активност и да бъде възстановен закона за личната помощ в първоначалния му вид. Оказва се, че има нормативна база, но проблеми се появяват при изпълнението и контрола. Като пример за лошо изпълнение незрящите дадоха специализираната маркировка на тротоари т. нар. „тактилни ивици“. Слепите хора се объркват и от сигнализацията на светофарите, тъй като звукът се чува и от лявата, и от дясната страна, което ги затруднява да се ориентират. Помощ за ориентацията и придвижването им са кучетата-водачи, но дори не могат да влязат навсякъде с тях, тъй като много институции не допускат слепите хора с кучета-водачи.

По повод предстоящите великденски празници, Мая Манолова призова служебното правителство да изплати великденски добавки към пенсиите, за да могат най-уязвимите да посрещнат най-неотложните си нужди около празника. ЛЕВИЦАТА! припомниха, че дори в Европейския съюз е възприета практиката да се отделят допълнителни средства за добавки към пенсиите по време на големи християнски празници. Докато Мая Манолова беше омбудсман, тя започна инициативната „Великден за всеки“, за да бъдат осигурени ваучери за храна за пенсионерите, които не получават великденски надбавки.

Тъй като ЛЕВИЦАТА! подкрепя активно българските производители и малкия бизнес, Мая Манолова се срещна и с частни предприемачи и търсачи на трюфели в Долни Чифлик, пред които също стоят не малко проблеми. След намеса от страна на ЛЕВИЦАТА! ще се проведе среща за решаване на проблема им с липсата на достъп до ловни и горски стопанства, дадени на концесия, за да може да продължават необезпокоявано да осигуряват препитание на семействата си. В момента дори този поминък е заплашен от интересите на големи собственици и частни интереси. Според Мая Манолова по отношение на експлоатацията на горите и ловните стопанства трябва да има ясно законодателство, нормативи и контрол от страна на държавата, за да не страдат най-онеправданите. По решаването на този казус е сезирала и ресорни министри от служебното правителство. Тя обеща, че в следващия парламент ще бъде подготвен законопроект и ще се изготвят ясни правила, заедно с експерти в тази област, които трайно да уредят този въпрос.

Тагове: