Начало/Лидерът на ПП Изправи се България Мая Манолова представи петте стъпки от „спасителния план“ на формацията в гр. Варна

Лидерът на ПП Изправи се България Мая Манолова представи петте стъпки от „спасителния план“ на формацията в гр. Варна

10.09.2022

Екип от Изправи се България начело с лидерът на партията Мая Манолова направи днес предизборна обиколка в област Варна. На организирания брифинг на входа на морската градина в града, Манолова подчерта, че по време на пътуванията в региона се е срещнала с голям брой притеснени граждани от високите сметки и увеличенията на цените, както и от тежката зима, която предстои за страната. В град Варна кубикът вода вече надмина психологическата граница от 5 лв.  „Хората са притеснени от това дали няма да останат на тъмно и на студено“ – каза още тя.

„Спасителният план“ на ПП Изправи се България предвижда да даде възможност на държавата да поеме удара от кризата. Цел е да бъдат защитени най-уязвимите, а именно хората с ниски доходи. Един от основните приоритети в плана е слагане на таван на цените на бензина и дизела с лев надолу от настоящите – до 2.50 лв. за литър. „Твърдим, че грабежът от хората възлиза на 3,5 млрд. годишно, заради това спекулативно завишение от 1 лв. за бензина“ – бе категорична Мая Манолова. „Всеки 10 ст. върху цената на бензина и дизела, прибавят по 1% към инфлацията ивлекат след себе с поскъпвания и на храни и стоки от първа необходимост“.

От партията предупреждават институциите и монополистите, че хората не са в състояние да плащат завишените с 60% сметки за ток, вода, газ, дърва за огрев и др. Кампанията „Не плащай“ е наложителна мярка държаната да поеме цялото увеличение и в случай, че след 2 октомври това не се случи, от партията са категорични, че ще предприемат ефективни действия и гражданско неподчинение. „Ние сме готови в следващия парламент да внесем проект на решение, с което държавата да поеме цялото увеличение“ каза Манолова пред медиите и допълни „Замразяване на нивата на битовите сметки сега е в услуга на монополистите. Получаваме сигнали, че фирмите монополисти прибират незаконно лихви, което е още една причина да призовем „не плащайте несправедливи задължения“.

Темата за доходите също е сред основните приоритети на ПП Изправи се България. Размерът на пенсиите и измамата от Четворната коалиция на три пъти през годината, че ще бъдат справедливо увеличени доведоха до реално увеличение от само 8%. Решението на партията на Манолова е преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2021 г. Така ще бъда повишени пенсиите на всички, „като ще е справедливо тези, които най-отдавна са се пенсионирали реално да могат да получат най-голямо увеличение“.

Като следващата важна задача в спасителния план на партията се поставят драстично повишените цени на основните групи хранителни продукти, като се предвижда въвеждане на таван на 8 хранителни продукта, ключови за хората от малката потребителска кошница.

Манолова подчерта, че с екипа на политическата формация са разработили като пети приоритет т.нар. „стоп на дълговото робство“. „Готови сме с нашите предложения – закон за колекторите, за бързите кредити, за свръхправомощията на банките, за частните съдебни изпълнители. Готови сме и със Закона за частния фалит, който още като омбудсман внесох през 2019 г. и сега отново ще настояваме той да бъде приет.“ – каза Манолова във Варна.

Предвид положителния тренд в социологическите проучвания от последните дни, Манолова изрази увереност, че на предстоящите избори хората ще гласуват полезно, полезно за тях самите. ПП Изправи се България заедно с майките от Системата ни убива са доказали във времето, че са бойци и отстояват каузите си докрай.

Днес Мая Манолова и от Изправи се България бяха в Суворово, Провадия, Белослав Девня и Варна.

Тагове: