Начало/“Майки срещу войната“ започват подписка срещу въвличането на България във война и за преговори за мир

“Майки срещу войната“ започват подписка срещу въвличането на България във война и за преговори за мир

11.11.2022

Майки срещу войната се обявиха срещу въвличането на България във война чрез износ на оръжия за Украйна и за полагане на всички усилия за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт. 71 жени стартираха национална гражданска инициатива с подписка с такива искания. Сред тях бяха треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, журналистът Анна Заркова, директорът на националната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова, проф. Искра Баева, лидерът на Изправи се България Мая Манолова, майките на деца с увреждания от Системата ни убива, актрисата Елена Алексиева, д-р Таня Андреева, икономистът Леона Асланова, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, както и майки, доказали се с активни позиции в обществото - юристи, предприемачи, лекари, учители, артисти, граждански активисти. За председател на инициативния комитет на гражданската инициатива беше избрана Вера Иванова – председател на НГИ Системата ни убива. Представителят на България в Европейския парламент Елена Йончева също подкрепи събирането с включване от Брюксел. На старта на гражданската инициатива имаше и майки от Украйна и Русия, които също се обявиха срещу войната и за призива за преговори за мир.

Исканията на Майки срещу войната, с които стартират подписката си са:

1.​За Народното събрание:

Народното събрание да не приема последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна

2.​За Министерски съвет:

1.1.​Министерски съвет да оспори пред Конституционния съд решение на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г, поради нарушаване на принципа на разделение на властите и изземване от страна на Народното събрание на правомощия на Министерски съвет по чл. 105 ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България.

1.2.​Министерски съвет да не изпълнява решение на Народното събрание събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г. до произнасяне на Конституционния съд за неговото съответствие с Конституцията и да не се превръща в съучастник в нарушението ѝ.

1.3.​Министерски съвет да положи усилия и предприеме всички възможни действия през съответните европейски институции и международни организации за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт.

 

Видео от цялото учредяване на гражданската инициатива Майки срещу войната можете да видите тук

 

Тагове: