Начало/Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест

Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест

03.06.2020

Ако управляващото мнозинство отново се опита да отмени машинното и електронното гласуване за следващите избори, излизаме на протест. Това ще са следващите големи протести. Няма да седя и да гледам как властта отново ще открадне изборите от хората.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Варна.

Този път има алтернатива, има опонент. Борисов е свикнал да играе на уреден мач, с една врата. Специално за местните избори машинното гласуване беше отменено, за да си нагласят резултатите в страната, допълни Манолова.

Преди това председателят на „Изправи се.БГ“ посети района на Варненския залив, където е аварирала канализационна тръба.

До края на деня от „Изправи се.БГ“ ще съберем 210 лв. за ваучер за премиера Борисов да отиде и да се изкъпе във Варненския залив. 210 лв. са ваучерите, които правителството ще даде на хората на първа линия за почивка на българското Черноморие. Борисов да дойде и да открие сезона, каза Манолова.

Стартирахме нашата обиколка на 23 май след протеста и ще приключим обиколката в края на юли на същото място – пред Министерския съвет. Дотогава ще имаме ясен план как ще се явим на избори. Засега няма да правим партия, не правим партийно строителство и не виждам гражданския ни субект в политическа дреха, категорична бе Манолова пред медиите във Варна.

Имаме партньори в Севлиево, в Габрово, в Пещера, в Смолян, във Видин, в Стара Загора, в Шумен, в Добрич, във Варна. Това са хора, с които ще продължим да работим. В субекта, който ще създадем, на преден план ще бъдат гражданските организации и инициативните комитети. Какъв ще е окончателният формат ще решим заедно, каза тя.

Манолова подчерта, че близо 12 млрд. евро, които се чакат от Европейския съюз от Фонда за възстановяване, няма да бъдат дадени, ако няма представени от правителството програма и план за възстановяване на икономиката.

Поех ангажимент, че с гражданите ще станем първа политическа сила. Предложенията на Изправи се.БГ не са леви или десни, проблемите на хората не са леви или десни, каза Манолова, а са свързани с липсата на работа.

Ние предлагаме 19 мерки, в центъра на които е Националната програма „Работа за всеки“, с която малки и семейни фирми ще бъдат подпомагани от държавата, за да създават нови работни места. Предлагаме програма „България е моето вкъщи“ за връщане на сезонните работници в България. Предлагаме и Националната програма „Семейни стопанства“, с която България да подпомогне малките стопанства, обясни Манолова.

Тя представи още социално-икономическите мерки, сред които безплатна детска градина и ясла за всяко дете, подкрепа за самотните родители, както и преизчисляване на пенсиите.

Борисов предлага милостиня, ние предлагаме работа. Той предлага кредити, ние предлагаме заплати, каза Манолова.

Пред медиите във Варна Манолова представи законопроекта за регламентиране дейността на колекторските фирми, който внесе в Народното събрание на 1 юни 2020 г.
Със законопроекта от „Изправи се.БГ“ въвеждат регистър на колекторските фирми, изискване фирмата да има поне 500 000 лв. капитал, както и санкции при нерегламентирани действия от страна на колекторите.

Забранява се на колекторските фирми да посещават дома на длъжниците и работните им места, да звънят през нощта и в празнични и почивни дни. ВиК-дружества, топлофикации и енергоразпределителните дружества няма да имат право да дават дълговете на потребителите на колектори, обясни Манолова.

Тя се срещна и с работниците от фирма „Еър Виа“. 200 пилоти и работници от фирмата не могат да си вземат заплатите, а бездействието на институциите затруднява подаването на документи на работниците за взимането на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.

Тагове: Новини