Начало/Манолова: Банковото лоби отново надделя в правната комисия

Манолова: Банковото лоби отново надделя в правната комисия

28.11.2019

„Банковото лоби отново надделя в правната комисия при разглеждането вчера на законопроекта за изменение и допълнение на ГПК за ограничаване на свръх привилегиите на банките в съдебната фаза.“ Това написа във фейсбук страницата си Мая Манолова по повод проведеното вчера заседание на правната комисия, на което тя присъства.

„Не беше прието моето предложение, внесено в качеството ми на омбудсман, за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника до постановяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга“, пише още Манолова в статуса си и пояснява, че „и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката“.

Според поста й „изключение се допуска само, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи. А с такива писмени доказателства длъжникът обикновено не разполага“.

Манолова обобщава, че „така и в бъдеще длъжникът няма да получи справедливост – ако се окаже, че дългът е неправилно изчислен, имотът му вече ще бъде продаден. И той няма как да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по съдебен ред“, обяснява тя нормативните текстове, като посочва също, че „тези промени не отговарят на изискванията на ЕК и наказателната процедура срещу България ще продължи“.

В поста си тя отчита и положителните, за гражданите, нормативни промени.

„Все пак бяха приети предложенията ни за служебна проверка от страна на съда за неравноправни клаузи, които да правят недействителни отделни уговорки с банката, натоварващи кредитополучателя (например едностранно повишаване на лихвите, фиктивно остойностяване на кредита в швейцарски франкове)“, пише Манолова.

Тя отчита като стъпка напред „възприемането на предложението на съдия Кунчев за спасяване на единственото жилище на длъжника“. Манолова обаче уточнява, че „тази защита е временна, до постановяване на решението на първоинстанционния съд при, обикновено, три инстанции“.

Тя уверява още, че битката срещу прекалените правомощия на банките и монополите продължава, като допълва, че заедно с нейни колеги адвокати и граждани ще я води „до постигане на пълна защита на гражданите срещу свръх правомощията на банките и монополите“.

Тагове: Новини