Начало/Манолова: Безобразие е в Шумен водата да стане 4,66 лв. и да е негодна за пиене

Манолова: Безобразие е в Шумен водата да стане 4,66 лв. и да е негодна за пиене

06.08.2021

Цената на водата в Смолян, Шумен, Ямбол, Видин и София област ще се увеличи с над 30 % от догодина. В Сливен увеличението е с 49,77 %, каза Манолова

Драстични са исканията за увеличаване на цената на водата. Безобразие е в Шумен, където водата е негодна за пиене, от чешмите тече кал, а безводието е проблем номер едно, да се иска от следващата година цената да стане 4,66 лв., а след пет години – близо 6,50 лв. От 1 януари 2022 г. цената на водата в цялата страна ще се увеличи средно с около 30 %, а след пет години на места ще бъде увеличена със 127 %.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова днес от парламентарната трибуна по време на изслушването на председателя на КЕВР относно исканото увеличаване на цените на водата.

Всички ВиК оператори са поискали повишение на цените за 2022 г., което се движи в границите от 3,86 % за ВиК Хасково до 49,77 % за ВиК Сливен. Увеличение с над 30 % са поискали Смолян - 32,04 %, Шумен - 34,56 %, Ямбол - 36,62 %, Видин - 32,94 %, София област -37,18 % . А повишението за 2026 г., спрямо действащите цени през 2021 г., са поискали ВиК Сливен - със 127 %, „Кюстендилска вода” -104 %, Шумен - 89 %, Ямбол - 88 %, Бургас - 84 % , Видин - 83 %, допълни тя.

В резултат от започналата през 2016 г. водна реформа, освен повишаване на цената на водата в цялата страна, нищо друго от поставените цели не се случи. С едно увеличение от близо 70 % в досегашния петгодишен период хората не започнаха да пият по-качествена вода, проблемът с безводието не беше решен, течовете и загубите на вода не бяха намалени. Ако КЕВР си изпълняваше добросъвестно функциите нямаше да стигнем до абсурдната ситуация, при която единственото, което се случва през последните пет години от направената от ГЕРБ и подкрепена от ДПС водна „реформа“, е повишаване на цената на водата, посочи Манолова.

Тя подчерта, че в доклада на КЕВР за състоянието на ВиК-сектора за 2019 г. е посочено, че има неизпълнение на 332 показатели за качество във водния сектор. От г-н Иванов разбрахме, че ВиК операторите, които не са извършили съответните инвестиции, са санкционирани. За нито една област обаче не чухме да е намалена цената на водата заради неизпълнение на инвестиционните планове , каза още Манолова.

ГЕРБ са в основата на „реформата“. Те съсипаха ВиК дружествата, една част от тях докараха до фалит и се наложи да бъде създаден държавен ВиК холдинг, който да играе ролята на финансова институция, да налива пари във ВиК дружествата, които кадрите на ГЕРБ източиха. Ще се търси отговорност от тези, които окрадоха ВиК-сектора, докараха го до фалит и до това в стотици населени места да няма вода заради липсата на инвестиции, допълни тя.

Тагове: Новини