Начало/Манолова: Борисов да въведе 6 месеца отлагане на плащането на парно

Манолова: Борисов да въведе 6 месеца отлагане на плащането на парно

22.04.2020

Правителството да провери защо в сметките за парно не е отразено намалението с 40 % на газа, призова Манолова премиера в живо включване във Фейсбук

 

Правителството е органът, който трябва да провери сметките за парно за месец март и да проследи как се изпълнява нареждането на премиера за намаляване цената на газа. След обещанието на премиера Борисов на 3 март, че газът пада с 40 % от 5 август 2019 г., то вече втори месец очакваме спад и в сметките за парно. Но това не се случва, а вече пристигат новите сметки за март и там увеличението, което виждат гражданите, е над 40 %. Тоест, вместо исторически най-голямото намаление, дойде исторически най-голямото увеличение на парното и вместо да получат пари, гражданите ще дължат пари.

Това заяви в своя позиция Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

Тя попита Борисов дали още твърди, че е спекулирала с новината за цената на парното, след като от днес и прокуратурата проверява топлофикациите за високите сметки за парно.

Тя призовава министърът на енергетиката да направи проверка на сметките за парно за месец март, да се предприеме преизчисляването им според обещаното от премиера намаление на газа с 40 %. Според Манолова премиерът трябва да нареди отлагане с 6 месеца за плащането на сметките към топлофикациите, докато траят проверките и преизчисляването им с обещаното от премиера намаление.

Припомняме, че според чл. 75 ал.1 т.2 от Закона за енергетиката министърът на енергетиката провежда предварителен, текущ и последващ контрол за техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти и прилагането на реда и техническите условия за топлоснабдяване, прекратяване на топлоподаването и прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия, припомня Манолова закона.

Тагове: Новини