Начало/Манолова: Борисов да даде обещаните 30 млн. лв. за ремонт на Аспаруховия мост

Манолова: Борисов да даде обещаните 30 млн. лв. за ремонт на Аспаруховия мост

18.11.2020

Борисов да си изпълни общението за ремонт на Аспаруховия мост. Настоявам в бюджета за 2021 г. да се отпуснат обещаните през 2015 г. 35 млн. лв. 5 млн. лв. вече са отпуснати, да отпуснат и останалите, за да се направи ремонтът през 2021 г. Щом има 1,7 млрд. лв. за асфалт, трябва да намери и 30 млн. лв. за ремонт на Аспаруховия мост.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Варна. Жителите на кв. Аспарухово са събрали подписка с 1100 подписа за обследване състоянието на моста от независима европейска лаборатория.

Призоваваме експертите на МРРБ и АПИ, които са изразили становище, че мостът е изправен, да дойдат и да им покажем, че мантинелите не отговарят на нормите за категория първа степен на опасност, не отговарят на типа мантинела по степен на защита. Няма извършено обследване за сеизмична устойчивост, въпреки назначеното от областния управител такова обследване. Има пукнатини в носещата конструкция, които са критични и трябва да се изследват и да се предприемат инженерни мерки, заяви инж. Дойчин Ников от Клъстер Черноморска икономическа зона, които са обследвали състоянието на Аспаруховия мост.

Манолова посочи, че при срещите с граждани се поставят проблеми, свързани с доходите, пенсиите, качеството на въздуха и достъпа до питейна вода.

Властта незабавно да осигури средства за безплатни PCR тестове и да се командироват държавни служители в РЗИ, за да се проследят, уведомят и карантинират всички контактни лица. Според експерти заразени са в пъти повече от официалните данни, призова Манолова.

Тя посочи, че фирмите, които внасят PCR тестовете, са спечелили около 50 млн. лв. от кризата с COVID-19.

Себестойността на един тест е между 17 и 25 лв., в лабораторията струва от 100 до 130 лв., а Здравната каса поема 60 лв. Цената на живота се приравни с цената на PCR теста, защото без него не приемат в болница и дори за преглед. Апелираме държавата да отпусне средства и за социален патронаж за самотните и възрастните хора, както и за тези под карантина, които не могат да излязат, допълни Манолова.

Тагове: Новини