Начало/Манолова: Борисов да дойде на празния язовир Тича и да види резултата от безхаберието на институциите

Манолова: Борисов да дойде на празния язовир Тича и да види резултата от безхаберието на институциите

11.06.2020

Премиерът Борисов да дойде с джипа на язовир Тича до Шумен и да види каква работа са свършили институциите:  най-скъпата, най-некачествената вода е тук. А Шумен и Търговище, околните общини, общо над 200 000 души са застрашени от безводие.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите на Ивановския ръкав на язовир Тича до Шумен. Манолова е в града по сигнал на граждани, които са притеснени от намаленото ниво на водата в язовира. Те се опасяват, че в Шумен, Търговище и всички околни общини, с общо над 200 000 души, ще се повтори водната криза, която беше в Перник.

Дойдохме, за да покажем реалната ситуация и да алармираме, че ще има проблем с водоснабдяването на Шумен, Търговище, Велики Преслав и околните села заради изключително ниското ниво на водата в язовир Тича. Задава се втори Перник, но в двоен размер, защото ще засегне две области. В Перник засегнатите от безводие заради липсата на вода в язовир Студена бяха 100 000 души, тук засегнати ще са над 200 000 души заради безхаберието на институциите и 10-годишното управление на ГЕРБ, каза Манолова.

Проблемът е неглижиран от институциите, водата се използва за промишлени цели - предприятията имат свои водоизточници, но не използват тях, липсва водомер на индустриалния парк, работа на ВЕЦ-ове и абсолютно компроментирана водопреносна система, изброи Манолова и уточни, че течовете по водопреносната система в Шумен са над 82%.

След това Манолова отиде и до сметището в шуменския квартал Дивдядово, където е изграден незаконен канал, който отвежда черната отпадна вода от сметището към река Камчия, която е алтернативен водоизточник.

На фона на застрашително ниското ниво на язовир Тича и евентуалната необходимост от алтернативни водоизточници трябва да се спре това безобразно изтичане на мръсна вода в река Камчия. Хората наистина може да стигнат до водоизточниците по поречието на Камчия. Не е нормално това сметище да няма пречиствателна станция. По закон трябва да има такава, защото не може най-токсичната вода – тази от сметището, да се зауства в река Камчия, обясни Манолова.

„Тук възниква въпросът какво са правили институциите и най-вече община Шумен. Какви хора работят там, след като не виждат токсичната вода от сметището, която се събира и изтича в реката?“, попита Манолова.

След това председателят на „Изправи се.БГ“ се срещна с жителите на шуменското село Саламаново, където хората се оплакват от недостиг на питейна вода и вода за поливане на земеделските площи.

Тагове: Новини