Начало/Манолова: Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на 418 язовира, дадени от Министерския съвет преди 18 месеца

Манолова: Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на 418 язовира, дадени от Министерския съвет преди 18 месеца

09.01.2020

По Закона за достъп до обществена информация поискахме информация от министъра на икономиката и от шефа на Държавната консолидационна компания  (ДКК) Ясен Спасов за начина, по който са изразходвани целевите 500 млн. лева, които с постановление и решения на Министерския съвет са дадени на ДКК преди 18 месеца.

Това каза на брифинг в БТА в Хасково председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова.

Една четвърт от тези язовири са в Област Хасково – 99 са общински, а два са държавни.  500 млн. лева са гласувани и дадени за ремонт на тези язовири в аварийно състояние и следва да се извършват различни по важност и степен на сложност ремонти. Министерството на икономиката казва, че 182 от тези язовири са възложени за ремонт на „Монтажи” ЕАД, което е част от Държавната консолидационна компания. Нито за тези има яснота – колко и къде се ремонтираните, нито за останалите, които не са възложени все още, обяви Манолова.

По думите й, година по-късно парите вече не са по сметките на ДКК, вероятно част са вече по сметките на „Монтажи” ЕАД, но колко са отишли за ремонти не става ясно.

Манолова обяви, че е сформирано и ново държавно дружество за управление на язовирите още през септември 2019 г. Първото, което  правят, е  да си купят 30 автомобила, се вижда от оскъдните им отчети, съобщи Манолова. Дали е предприело дружеството конкретни действия във връзка със състоянието на язовирите обаче, не е ясно, посочи Мая Манолова.

На въпрос за коментар по повод арестите на Ирена Соколова и управителя на ВиК-дружеството в Перник, Манолова отговори, че над министрите има политически чадър и трябва да се поеме политическа отговорност за състоянието на ВиК-сектора от премиера.

Знаел ли е премиерът за състоянието на ВиК-сектора и предстоящата криза? За какво са използвани тези половин милиард лева, предназначени за ремонт за 418 опасни язовира? Знаел ли е за предстоящата криза в Перник? Когато си причинил водна криза в 11 области, трябва да понесеш отговорност и това трябва да го реши премиерът Борисов, каза още Манолова. Според нея ремонтите на водната инфраструктура са едва на няколко процента от цялата водопреносна мрежа. Единственото, което се случи с т.нар. водна реформа у нас, беше да се повиши до три пъти цената на водата в България. Този сектор не е контролиран от никого, защото КЕВР е само наблюдател, не и регулатор наистина, беше критична Манолова.

Ние, от Изправи се.Бг, сме снабдили хората в региона на Перник с 25 хил. литра питейна вода само за седмица. Утре даряваме нови 10 хиляди литра в Перник, съобщи Манолова за продължаващите дарителски акции на сдружението под мотото „Вода за Перник, вода за България”.

Хората от Хасково питат как са похарчени и 2 млн. лева, които са дадени целево за алтернативни кладенци за питейна вода, тъй като и тук има забрана за ползване на питейна вода и се носи вода с 11 водоноски.  Хората очакват да чуят сроковете за решаване на въпроса с водата, каза още Манолова след срещите си в Хасково и Димитровград в последните два дни.

Преди време бях занимавана като омбудсман с разрешителни книжа за ВЕЦ на яз. Тракиец. Контролът върху издаването на такива разрешителни за язовири с питейна вода трябва да е много строг. Но тук има решение на Общинския съвет и одобрен ПУП, затова повдигам въпроса на гражданите за този ВЕЦ пред местните общински съветници, каза още Манолова.

По думите й кризата с водата се разраства, засяга 11 области, над 100 населени места, над 300 хиляди души и това са данни на самите министри на премиера Борисов. Водата, храната, въздухът са основни права и ресурси. Неслучайно поискахме КСНС по темата за водата. Сигурността не е само свързана с военни действия  и конфликти, а че нямаме вода и дишаме отровен въздух. Искаме и международен одит, защото не е ясно какво е състоянието на водния сектор, какво е състоянието на инфраструктурата и какво е движението на паричните потоци в  сектора, колко са ремонтираните язовири и опасни ли са за хората, посочи още Манолова.

В Хасково няма одобрен бизнес-план на водното дружество и затова не поскъпва водата тук, но няма гаранции, че ще се подобри качеството, нито за разходите и инвестициите, каза още тя.

В града Манолова се срещна с Института за право и правосъдие,  както и с граждани по местни казуси, за които са подадени сигнали в платформата „Изправи се.БГ”.

Тя обяви, че ще създаде структури на гражданската платформа в Димитровград и Хасково в началото на месец февруари.

Тагове: