Начало/Манолова: Борисов да прекрати агресията по улиците на София

Манолова: Борисов да прекрати агресията по улиците на София

27.01.2020

От Гражданската платформа „Изправи се.БГ” подкрепяме протестите на хората от Перник. Недопустимо е в 21-ви век европейски град да бъде без вода повече от 60 дни и да няма поета отговорност за това.

Хората имат конституционно право на свободен протест, имат право да се събират и свободно да изразяват гражданското си недоволство.

Осъждаме насилието днес – и срещу обикновените граждани, участващи в протестите, и срещу редовите полицаи, които изпълняват заповедите на началниците си.

Провокациите целят да дискредитират гражданското недоволство и да подведат обществото, че протестите са вандалски актове. Не, не са. Гражданите са на улицата, за да поискат от политическата класа, управляващите партии и институциите да понесат отговорност за водната криза и безхаберието, довело до тежкото положение в Перник.

Категорично осъждаме насилието по столичните улици. Неправомерното събиране на лични данни от документите за самоличност е ненужна демонстрация на сила, която само нагнетява публично напрежение.

Не одобряваме възпрепятстването на свободното придвижване на гражданите.

Призовавам премиера Борисов да овладее агресията като поиска оставките на виновните политически и длъжностни лица и не допуска повече произвол по улиците на столицата.

Тагове: Новини