Начало/Манолова: Борисов да си озапти министрите и държавата да плати здравните осигуровки на хората от затворените фирми

Манолова: Борисов да си озапти министрите и държавата да плати здравните осигуровки на хората от затворените фирми

16.02.2021

Премиерът Борисов да си озапти министрите и да накара депутатите си да гласуват държавата да плати здравните осигуровки на хората в принудителен неплатен отпуск от затворените в пандемията фирми. Заплатите на депутатите са с по 500-600 лв. по-високи от есента. Да направят един жест към българските граждани и да платят 26 лв. на месец здравните осигуровки на работниците, които са в неплатен отпуск заради пандемията.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук. Тя се обърна и към опозицията в лицето на БСП.

Опозицията в парламента да внесе промени в закона за извънредното положение и държавата да поеме здравните осигуровки на 44 хил. души в неплатен отпуск, получили подкрепа по мярката „Запази ме“, както и на останали 350 хил. души, които в момента не са на работа заради мерките. 26 лв. на месец на човек няма да „бутнат“ бюджета на държавата, но тези пари са непосилни за хора без доходи, допълни Манолова.

Задава се армия от здравно неосигурени лица в условията на пандемия. Офисът на „Изправи се.БГ“ е залят от сигнали на хора без доходи, които взимат бързи кредити и се заробват, които са в безизходица, защото не могат да лекуват себе си и семействата си, заяви още тя.

Малките и средните фирми са оставени без подкрепа. Тя остана обещание по телевизията, подчерта Манолова.

Припомняме, че в своя позиция до медиите вчера председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че е цинично хора, които получават по 24 лв. на ден, да са принудени да плащат здравните си осигуровки по 26 лв. на месец и че това ги оставя без достъп до здравни грижи по време на пандемията.

Тагове: Новини