Начало/Манолова: Борисов жертва щаба заради икономическия срив в страната

Манолова: Борисов жертва щаба заради икономическия срив в страната

02.05.2020

С прекратяването на брифингите на Националния щаб, съобщено днес от ръководителя на пресслужбата на правителството, а не лично от ген. Мутафчийски, е знак за намерението на правителството да прехвърли отговорността и за икономическата ситуацията в страната върху Националния оперативен щаб.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция във Фейсбук.

Жертването на Оперативния щаб и лично на ген. Мутафчийски, които поеха целия удар за управлението на епидемиологичната криза в страната, няма да спре икономическата криза, нито ще осигури работни места на близо 300 000 българи, останали без работа, допълва Манолова.

Г-н Борисов, по Ваша заповед ли бе отстранен днес от брифинга на Оперативния щаб ген. Мутафчийски?, пита тя

Манолова пита и уволнен ли е от позицията председател на Оперативния щаб ген. Мутафчийски, както и защо не ген. Мутафчийски, а пиарът на премиера съобщи, че щабът спира да дава брифинги.

Така премиерът прехвърля отговорността за състоянието на епидемиологичната обстановка в страната върху щаба, но се опитва да се освободи от отговорността за икономическия срив в страната в следствие на епидемията от коронавируса, категорична е Манолова.

Тя  подчерта, че не Оперативният щаб въведе извънредното положение, не Оперативният щаб носи политическа  отговорност за стабилността и изпълнението на бюджета, не Оперативният щаб носи отговорност за ръста на безработицата с 45% за 45 дни епидемия.

Днешният брифинг и съобщеното на него спиране на регулярното информиране на обществеността от щаба е груба цензура, за която носи отговорност лично премиерът Борисов, допълва Манолова.

Председателят на "Изправи се.БГ" пита кога правителството ще обяви икономически план за излизане от кризата, мерки за овладяване на епидемията от безработица и ефективна подкрепа, а не кредити, за българския бизнес, който е гръбнакът на икономиката.

Кога правителството ще въведе ежедневна регулярна инфомация за икономическата ситуация в страната, пита още Манолова.

По нито една от тези стратегически цели премиерът на държавата до момента не е обявил адекватни и одобрявани от обществеността решения. И не щабът е виновен за това, а личният страх на премиера Борисов да предложи мерки, които да гарантират икономическите стабилност и просперитет на хората, допълва тя.

От Изправи се.БГ категорично възразяваме срещу грубата политическа употреба на Оперативния щаб за решаване на партийните сметки на ГЕРБ и на премиера Борисов, казва Манолова.

Тагове: Новини