Начало/Манолова: Борисов и Пеевски заедно управляват държавата

Манолова: Борисов и Пеевски заедно управляват държавата

08.01.2021

Ще създадем гражданска ЦИК, която да наблюдава изборите. Утре са консултациите при президента, каза Манолова

Борисов и Пеевски заедно управляват държавата. Пеевски участва неофициално и абсолютно задкулисно в управлението на страната. Сега ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред телевизия „Евроком“.

На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Манолова отговори, че Станишев и Местан – председателите на двете парламентарни групи от мнозинството тогава, са го предложили. Всички се огъваха тогава и се криеха от отговора – и премиерът Орешарски, и всички политически мъже, заяви тя.

За изборите ще създадем паралелна гражданска ЦИК, която ще наблюдава вота. Ще направим и паралелно преброяване, преди да излязат резултатите на Михаил Константинов, който вече ги е написал. Ще създадем онлайн система за качване на протоколите в публичното пространство. Със Слави Трифонов и Демократична България ще направим общо усилие за наблюдение на изборите. Паралелната ЦИК може да е факт само с общите усилия на извънпарламентарните субекти, категорична е Манолова.

Тя допълни, че от „Изправи се.БГ“ ще вземат участие в консултациите за провеждане на изборите при президента Румен Радев утре. Тези избори няма да са обикновени, те са натоварени с огромни очаквания на хората от протестите, на българските граждани, които не искат това управление и които изнемогват в условията на тежка здравна и социална криза. Според „Изправи се.БГ“ президентът се оказва единствената институция, която може да гарантира честността на изборите, категорична е Манолова.

През 2021 г. да се разделим и с COVID-19, и с Борисов. Дошло е време да кажем довиждане на премиера и след това да кажем довиждане на бедността, унижението, потъпканите граждански права, добави тя.

Тагове: Новини